Dolly Parton

Dolly Parton er nok for mange mer kjent for sine plastiske operasjoner enn for sine låter og sin sang, og det er ganske urettferdig.

Gjennom en lang karriere som artist og skuespiller kan hun se tilbake på mange førsteplasser på hitlistene, platesalg i millionklassen og hovedroller i store Holloywood-produksjoner.

Hun ble født i Locust, Tennessee i 1946, som nummer fire i rekken av 12 barn som moren fikk fra hun var 15 til hun var 35. Der vokste hun opp under trange kår, men allerede som 12-åring var karrieren staket ut. Da hadde Dolly sin første opptreden på tv. Året etter ga hun ut plater på et lite lokalt plateselskap, og Johnny Cash introduserte henne for et publikum på over 2000 mennesker på legendariske Grand Ole Opry i Nashville. Porter Wagoner hørte hennes hit «Dumb Blonde» i 1967, og inviterte henne til å synge i tv-showet hans. Det førte til et langt samarbeid og flere utgivelser.

Da hun var 20 giftet Dolly seg med Carl Dean. De er fortsatt gift, til tross for at hun i årenes løp er koblet til andre menn - som Wagoner, manageren Sandy Gallin og Burt Reynolds.

På 70-tallet ble hun også en populær skuespiller, med roller i filmer som «9 to 5» med blant andre Jane Fonda, «The Best Little Whorehouse in Texas» med Reynolds, «Steel Magnolias» med Julia Roberts og «Rhinestone» med Sylvester Stallone.

Dolly blir kalt dronningen av hillbillymusikk. Det mange ikke veit er at hun også har skrevet «I will always love you» - som Whitney Houston hadde en verdenshit med. Andre hitlåter er «Jolene» og «9 to 5». Dolly dannet en slags standard for moderne pop-country, men på «Treasures» fra 1996 tolker hun andres låter. På 1998-platen «Hungry Again» er hun igjen tilbake som låtskriver - uten at Dagbladets anmelder ble altfor imponert.

Dolly Parton har sin egen underholdningspark ved foten av Smokey Mountains, kalt «Dollywood». Der har hun også sin egen radiostasjon.