KOMMENTARER

Dom over politikkens nederlag

Høyesterett i Spania har felt en dom til politisk besvær for både landets regjering og nasjonalistene i Catalonia, skriver Einar Hagvaag.

INGEN FRED OG RO: Det brøt ut opptøyer i Barcelona denne uka. Demonstranter på flyplassen El Prat i Barcelona kom etter fordømmelse mot dommen i høyesterett mot ni katalanske ledere. Dommen kan ikke løse den politiske striden. Foto: LLUIS GENE / AFP / NTB Scanpix)
INGEN FRED OG RO: Det brøt ut opptøyer i Barcelona denne uka. Demonstranter på flyplassen El Prat i Barcelona kom etter fordømmelse mot dommen i høyesterett mot ni katalanske ledere. Dommen kan ikke løse den politiske striden. Foto: LLUIS GENE / AFP / NTB Scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Spania opplever, som ventet, ny uro og voldsomme sammenstøt mellom tusenvis av demonstranter og politi i landsdelen Catalonia, der vondt blod har fått ny næring fra den strenge dommen mot de ni katalanske uavhengighetslederne i Høyesterett i Spania mandag. Dommen kunne ikke komme overraskende for noen, gitt de rådende politiske omstendighetene i landet. De ni er dømt til fra ni til tretten års fengsel og like mange års forbud mot å stille til valg for oppvigleri, misbruk av offentlige midler og ulydighet. De sju dommerne var enstemmige.

Men Høyesterett avviste kravet fra påtalemakta om å dømme dem etter paragrafen om opprør, som kunne gi inntil 25 års fengsel. Den paragrafen har bare vært brukt mot general Antonio Tejero Molina og hans medsammensvorne etter det mislykkede, væpnede forsøket på statskupp 23. februar 1981, da hele Deputertkongressen og landets regjering ble tatt som gisler. Å likestille dette med det politisk hjelpeløse forsøket på å gjøre Catalonia til en uavhengig republikk ville ha vært hårreisende, i alle fall i resten av Europa og i store deler av Spania.

I stedet er de dømt for et mindre alvorlig lovbrudd som på norsk må oversettes til oppvigleri. Dommen kommer to år etter den grunnlovsstridige folkeavstemninga 1. oktober 2017 og det påfølgende vedtaket i Parlamentet i Catalonia om å løsrive seg fra Spania. Uansett er dommen omstridt, og den har, som ventet, utløst opptøyer og mer vondt blod i Catalonia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer