Dom over Putin-styret

Ingress

Meninger

DOMMEN HAR FALT. Den russiske bloggeren og mot-standeren av president Vladimir Putin, Aleksej Navalnij, ble i går dømt til fem år i fengsel. Han er kjent for sine korrupsjonsavsløringer, og for på ha gjort sosiale medier til sin kamparena. Men han er også kjent for å være mannen som fant på slagordet om at Putins parti, Det forente Russland, er «partiet for kjeltringer og tjuver».

SLAGORDET skapte så stor gjenklang for halvannet år siden at hundre tusen demonstranter på enkelte dager regjerte i sentrum av Moskva med krav om Putins avgang. Korrupsjon er Russlands trolig største samfunnsproblem etter at Putin har sentralisert den politiske makta og Putins menn har tatt kontroll over domstolene. Fraværet av institusjoner som balanserer hverandre gjorde Navalnijs avsløringer av korrupsjon til en sak som samlet Russlands urbane middelklasse. Navalnij - kongen av sosiale medier i Russland - ble en utfordrer til makta. Han ble en farlig mann for systemet.

NAVALNIJ OG opposisjonen sier at saken mot ham er fabrikkert og basert på falske anklager. Det er allment antatt - også når man snakker privat med Putins tilhengere - at saken mot Navalnij er politisk motivert. Dette er også langt på vei innrømmet av en talsmann for Den føderale undersøkelseskomité, som etterforsket Navalnij før rettssaken. Navalnij var mannen som stakk hodet fram, og fikk det kappet av.

DOMMEN SOM FALT i går var over Navalnij. Men den egentlige dommen i denne saken er over Putin-regimet selv. Igjen forteller regimet at ingen systemkritikk vil bli tålt. Og at Kreml ikke viser noen nåde mot sine motstandere. De som motsetter seg Putins autoritet skal vite hva de gjør. Det er beskjeden til Navalnij. Og det er beskjeden til de frivillige organisasjonene som jobber for menneskerettigheter i Russland. De er som kjent pålagt å kalle seg «utenlandsk agent». En av dem er organisasjonen Golos - Stemme. Den var sentral for å avsløre valgjukset i parlamentsvalget i desember 2011, hendelsen som fikk den urbane middelklassen på beina for å demonstrere. Igjen ser regimets krav om hevn til å trumfe alle andre politiske hensyn. Dommen over Navalnij er bare ett av flere tegn som forteller om Putins stadig mer autoritære styre. Derfor er dommen mot Navalnij også en dom over Putin-regimet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.