LEDER

Dom over Putin-styret

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

DOMMEN HAR FALT. Den russiske bloggeren og mot-standeren av president Vladimir Putin, Aleksej Navalnij, ble i går dømt til fem år i fengsel. Han er kjent for sine korrupsjonsavsløringer, og for på ha gjort sosiale medier til sin kamparena. Men han er også kjent for å være mannen som fant på slagordet om at Putins parti, Det forente Russland, er «partiet for kjeltringer og tjuver».

SLAGORDET skapte så stor gjenklang for halvannet år siden at hundre tusen demonstranter på enkelte dager regjerte i sentrum av Moskva med krav om Putins avgang. Korrupsjon er Russlands trolig største samfunnsproblem etter at Putin har sentralisert den politiske makta og Putins menn har tatt kontroll over domstolene. Fraværet av institusjoner som balanserer hverandre gjorde Navalnijs avsløringer av korrupsjon til en sak som samlet Russlands urbane middelklasse. Navalnij - kongen av sosiale medier i Russland - ble en utfordrer til makta. Han ble en farlig mann for systemet.

NAVALNIJ OG opposisjonen sier at saken mot ham er fabrikkert og basert på falske anklager. Det er allment antatt - også når man snakker privat med Putins tilhengere - at saken mot Navalnij er politisk motivert. Dette er også langt på vei innrømmet av en talsmann for Den føderale undersøkelseskomité, som etterforsket Navalnij før rettssaken. Navalnij var mannen som stakk hodet fram, og fikk det kappet av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer