Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dominoeffekt i EM-kvalifiseringen

Jumboduellen mellom Kasakhstan og Latvia avgjorde Danmarks seeding i omspillkampene til Fotball-EM.

UFLAKS:  Når alt kommer til alt var Danmark et mål unna å bli seedet. Her er kaptein Daniel Agger etter kampen mot Albania. Foto: Claus Bech / AFP / NTB Scanpix
UFLAKS: Når alt kommer til alt var Danmark et mål unna å bli seedet. Her er kaptein Daniel Agger etter kampen mot Albania. Foto: Claus Bech / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før og etter Norges avgjørende EM-kvalifiseringskamp mot Italia, var det en hel del snakk om hvordan ting kunne ha forløpt helt annerledes hvis bare Norge hadde klart å slå Aserbajdsjan tidligere i år, eller hvis tapet mot Kroatia hadde vært mindre slik at vi ville ligget foran Kroatia på innbyrdes oppgjør.

Slike hypotetiske hvisomatte-dersomatte scenarier kan som regel møtes med tilsvarende scenarier fra motparten - for eksempel «hvis bare Kroatia hadde slått Aserbajdsjan» - men hvis vi nå først skal trekke frem de avgjørende små marginer, så er det andre land som har adskillig mer grunn enn Norge til å gremme seg.

For eksempel Ungarn, som må ut i omspill fordi Kasakhstan slo Latvia i en helt annen kvalifiseringsgruppe, eller Danmark, som endte opp som useedet i trekningen av omspill-kampene av samme grunn.

Hvordan kan resultatet mellom bunnlagene i en annen gruppe ha slike utslag? Jo, som følger:

Som vel mange har fått med seg, må åtte av lagene som endte på tredjeplass i sin gruppe (deriblant Norge) spille omspill mot hverandre om EM-billett. Det niende og beste av treer-lagene er derimot direktekvalifisert.

Ettersom gruppe I bare inneholdt fem lag (mot seks i alle de andre) kan man ikke bare sammenligne poengsummen til alle treer-lagene, fordi gruppe I-laget da ville stille mye dårligere. Når man skal rangere treer-lagene, bruker man derfor kun deres resultater mot lagene som kom på 1., 2., 4. og 5. plass i gruppen - eller for å si det på en annen måte, man stryker alle resultatene de oppnådde mot laget som endte på 6. plass.

Dette betyr f.eks. at når Ungarn tapte 3-4 for Hellas i sin siste kamp i gruppe F på mandag, så hadde det ingen betydning for deres status i forhold til de andre treerne, ettersom de uansett ville måttet stryke poengene de hadde fått mot 6.-plasserte Hellas. Etter å ha strøket det ene poenget de fikk i sin tidligere kamp mot Hellas, sto de igjen med 15 poeng - mer enn den justerte poengsummen til noen av de andre treerne, og med en betryggende luke til alle (de potensielle) treer-lagene som fortsatt hadde én kamp igjen å spille.

I utgangspunktet skulle derfor plassen som beste treer vært trygg - hvis det ikke hadde vært for at Kasakhstan, som lå på sisteplass i gruppe A, skulle møte 5. plasserte Latvia i siste kamp. Og når Kasakhstan så vant 1-0 i Riga, gikk de forbi Latvia og skjøv dem ned på sisteplassen - hvilket igjen betydde at tredjeplasserte Tyrkia slapp å stryke de seks poengene fra sine to seiere over Kasakhstan, og istedenfor bare trengte å stryke de to poengene de hadde tatt mot Latvia.

Når Tyrkia så i tillegg vant sin siste kamp hjemme mot Island (på et frispark i det 89. minutt, kort tid etter at tyrkerne hadde fått én mann utvist), så endte de med en justert poengsum på 16 poeng, og knep dermed plassen som beste treer - etter å ha startet kvelden hele 6 poeng bak Ungarn.

At Ungarn ble skjøvet ned i play-off hadde i tillegg konsekvenser også for fordelingen av omspill-kampene. Fire av playoff-lagene (de med høyest Uefa-koeffisient basert på deres kamper siden 2010) blir seedet og er garantert å møte et av de fire useedet (og presumptivt svakere) lagene. Danmark hadde en koeffisient på 27.140 poeng etter sitt tap for Portugal på søndag, og ville med det ligget an til å ta den fjerde seeding-plassen (bak Ukraina, Bosnia og Sverige; foran Irland, Norge, Tyrkia, og Slovenia). Men med Ungarns koeffisient på 27.142 poeng, skjøv de Danmark ned i useedet gruppe.

(Forskjellen i koeffisient var altså på 2 poeng, eller under 0,01% av den totale koeffisienten. Det betyr at hvis Danmark hadde scoret ett mål mer eller sluppet inn ett mål mindre (eller motsatt for Ungarn) i hvilken som helst (obligatorisk) kamp over de siste 5 årene, så ville de kommet foran Ungarn og blitt seedet.)

Så for å oppsummere: Danmark endte opp som useedet i omspill-trekningen (med en margin på 1 i målforskjell over sine siste 29 kamper) fordi Kasakhstan slo Latvia i duellen mellom de to suverent dårligste lagene i en helt annen kvalifiseringsgruppe.

Det må kunne kalles en dominoeffekt utløst (delvis) av hendelser utenfor egen kontroll.

Artikkelen er også publisert på forfatterens egen blogg. Takk til Erik Iversen for hjelp med koeffisient-begregninger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!