Dommedag for Behn

I fire år har Ari Behn jobbet med romanen «Bakgård». Boka faller ikke i smak hos anmelderne.

Helt fram til august i år jobbet Behn intenst med å bli ferdig med romanen, som til slutt fikk tittelen «Bakgård». Ferdigstillelsen ble stadig utsatt, særlig etter at Behn ble kjæreste og seinere gift med prinsesse Märtha Louise. Romanen er hovedbok i Bokklubben Nye Bøker denne måneden, noe som sikrer Behn en anselig inntekt utenom salget i bokhandlene.

I dag begynner den store lanseringsrunden, først med en serie intervjuer med pressen, før Behn utover høsten skal besøke forskjellige arrangementer rundt i landet og promotere boka.

Hans svenske forlegger Lindelöv Bokförlag har allerede takket nei til å gi ut boka fordi de ikke finner den god nok, men i Danmark kommer den ut i høst.

Hemmelig

I løpet av tida Behn har gått svanger med «Bakgård», har han også rukket å gi ut en helt annen type bok, nemlig «Fra hjerte til hjerte» sammen med kona, prinsesse Märtha Louise. Til neste år, etter at svigerinnen Mette-Marit har født landets nye tronarving, pakker familien Behn sine saker og flytter til New York. Og Behn er allerede godt i gang med sitt neste litterære prosjekt, uten at han vil røpe noe om det. Det er nok hans trofaste forlegger Torleiv Grue, som har fulgt Behn helt siden han kom innom nystartede Kolon Forlag med en manusbunke under armen i 1995, som får vite det først. Det ble til novellesamlinga «Trist som faen», som kom ut i 1999.

Fascinasjonen for Tanger har fulgt Ari Behn siden tidlig ungdom, og han har også besøkt byen ved flere anledninger. Da den amerikanske forfatteren Paul Bowles (1910- 1999) døde, delte Behn sine minner med Dagbladets lesere. Han besøkte Bowles ved flere anledninger, og de to utviklet etter hvert et nært vennskap, ifølge Behn.

Kjønnsmoden

«Jeg var knapt kjønnsmoden da jeg første gang leste om hva gærne amerikanske forfattere gjorde i Tanger i Marokko. Jeg pløyde alt Jack Kerouac og William Burroughs hadde skrevet. Jeg slukte brevene de sendte til Allen Ginsberg, hyllet den usømmelige prosaen de spydde ut i et heseblesende tempo,» skrev Behn.

Allerede da, høsten 1999, var han i gang med researchen til «Bakgård». I artikkelen skriver han om et av møtene han hadde med Paul Bowles i Tanger.

«Jeg har ofte tenkt at å reise, er som å drømme med åpne øyne. I våres kom jeg reisende sydfra - etter å ha oppholdt meg i ørkenbyen Tarfaya. Gledestrålende kunne jeg fortelle Paul Bowles om hvordan jeg var blitt tatt imot med velvilje av saharianerne, at jeg hadde vandret i ørkenen midt på natten kledd i dress og slips, at jeg nær sagt var blitt drept en natt ute i Sahara,» skriver Behn.

ENDELIG: I dag lanseres debutromanen til Ari Behn. Under arbeidet med boka har han fryktet for sitt liv i Sahara, giftet seg med ei prinsesse, blitt far og gått på skytekurs. Bildet er fra en pressekonferanse tidligere i høst.