Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Comey-høringen:

Dommedag for tøv

Har Donald Trump hindret rettsprosessen, eller påvirket etterforskingen av Trump-organisasjonens forbindelser med Russland, i så stor grad at han kan bli stilt for riksrett?

KAMP OM TROVERDIGHET: President Donald Trump og FBI-sjefen han ga sparken, James Comey. Foto: NTB / Scanpix
KAMP OM TROVERDIGHET: President Donald Trump og FBI-sjefen han ga sparken, James Comey. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er spørsmålet Senatets etterretningskomite skal undersøke når den klokka 16. 00 idag norsk tid starter grillingen av James Comey, FBI-sjefen som Trump i forrige måned ga sparken. Trumps begrunnelse for å gi Comey sparken var at han hadde gjort «en dårlig jobb, en veldig dårlig jobb».

Eller gjorde Comey bare jobben sin da han unnlot å gi etter for det presset presidenten la på ham for å stanse etterforskingen av hans første nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn? Og er presset Trump la på Comey for å stanse etterforskingen av Flynn, eller mer generelt, etterforskingen av Trump-organisasjonens Russlands-forbindelser, tilstrekkelig til å kunne påstå at presidenten brøt loven?

Dagen idag kan være en skjebnedag for Trump. Ikke fordi det vil bli klart i løpet av dagen om Trump blir stilt for riksrett og avsatt, eller ikke. Men fordi grillingen av Comey kan åpne andre rom av halvsannheter, tilsløringer og løgner, enn dem vi allerede vet om når det gjelder Trump og Trump-organisasjonens forbindelser med russiske myndighetspersoner eller personer med innflytelse i Kreml.

Det vi vet fra de skriftlige svarene Comey har gitt til Senatets etterretningskomite, som ble lagt ut på nettet i går, er at den tidligere FBI-sjefen skriver at Trump ba ham om å stanse etterforskingen av Flynn. De skriftlige svarene er rikere på avslørende - og for Trump negative - detaljer enn det som var ventet. Men detaljene kan fort bli flere under selve grillingen

- Jeg håper du kan se gjennom dette, og la det være. Han er en bra mann. Jeg håper du kan se gjennom det, sa Trump på et av deres møter, ifølge Comeys skriftlige redegjørelse. Comey skal ha tatt detaljerte notater etter alle sine møter og samtaler med Trump.

Over en middag 27. januar i Det hvite hus fortalte presidenten til Comey at han ville ha FBI-sjefens lojalitet.

- Jeg trenger lojalitet, jeg forventer lojalitet, sa Trump.

Så beskriver Comey en underlig stillhet som inntrådte, der presidenten og hans etterretningssjef lenge satt stille og stirret på hverandre. Seinere i samtalen kom Trump tilbake til spørsmålet om lojalitet.

- Jeg trenger lojalitet, sa Trump

- Du vil alltid få ærlighet fra meg, svarte den nå avsatte FBI-sjefen.

- Det er det jeg vil ha, ærlig lojalitet, svarte Trump. Uten at noen av dem definerte hva dette skulle bety. Ærlighet? Eller lojalitet?

En telefonsamtale 30. mars refererer Comey slik:

- Han (Trump) sa han ikke hadde noen ting å gjøre med Russland, at han ikke hadde hatt horer i Russland, og at han alltid hadde gått ut fra at han ble avlyttet i Russland. Han spurte hva vi kunne gjøre for å «renske lufta», skriver Comey. Seinere i samtalen skal Trump ha kommet tilbake til behovet for å «renske lufta» fordi spørsmålet om Russland forhindret ham i å gjøre det han egentlig skulle gjøre som president.

Noen dager etterpå fikk Comey sparken fordi han hadde gjort en «dårlig jobb, veldig dårlig jobb».

Det grunnleggende spørsmålet i denne saken er om Trump ga Comey sparken fordi FBI-sjefen ikke klart sa at han ville stanse etterforskingen av Flynn, eller av Russlands-sporet i det hele tatt. Fikk Comey sparken fordi han unngikk å svare på om han ville være personlig lojal overfor Trump? Og dermed la seg påvirke til å hindre den rettsprosessen som var innledet?

Riksrettsprosessen i USA er også en politisk prosess. Det kreves rent flertall i kongressen for å starte en riksrettsprosess, og det kreves to tredels flertall i senatet for å få en president avsatt. Så langt er det ingen faneflukt i det republikanske partiet, til tross for det presset Trump utvilsomt la press på Comey for i det minste å stanse etterforskingen av Flynn. Flynn satt bare tre uer i jobben før han fikk sparken, fordi han hadde løyet om sin kontakt med russerne.

Men hvis Det republikanske partiet begynner å miste oppslutning i stort monn på grunn av denne saken, eller andre av Trumps viderverdigheter, så kan partiet vende presidenten ryggen, og veien til politisk henrettelse kan være kort.

I tillegg til Comeys versjon av historien, er det en annen viktig faktor for utfallet av høringen som starter i dag. For Trump hadde ikke vært seg selv hvis han ikke også var sin egen verste fiende. Rett etter at Trump ga Comey sparken for snart en måned siden var han ute på Twitter med en uforfalsket trussel:

- James Comey gjør best i å håpe at det ikke er noen opptak av våre samtaler før han begynner å lekke til pressen!

Trumps advokater prøver å få presidenten fra i twitre fra hofta - slik han har for vane - under grillingen av Comey i ettermiddag. Det kan skade ham, advarer hans advokater.

Imens har anerkjente advokatkontorer begynt å ta i Trump med en ildtang. Toppadvokater fra fire prestisjetunge advokatkontorer har avslått å jobbe for Trump, skriver blant annet The Guardian. To av begrunnelsene som blir gitt er frykt for at Trump ikke vil følge deres råd, og at deres gode navn og rykte vil bli dratt ned i søla hvis de representerer presidenten.

Hvis det siste er en prognose for utfallet av denne saken er det en elendig prognose for Donald Trump.

FORBLØFFER: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøker Rex Tillerson i Washington. Da en reporter spurte dem om sparkingen av FBI-sjefen James Comey kom til å ha noe innflytelse på møtet deres, forventet hun nok ikke dette svaret. Video: CNN Vis mer
Hele Norges coronakart