KOMMENTARER

Spionsaken i Russland

Dommedag over Norge

Frode Bergs rettssak begynner i Moskva idag. Det betyr at det holdes dommedag over Norge, og den dommen blir ikke nådig, skriver Morten Strand.

EN VEI UT?: Finnes det en vei ut herfra? Frode Berg og hans russiske forsvarer Ilja Novikov. Foto NTB Scanpix
EN VEI UT?: Finnes det en vei ut herfra? Frode Berg og hans russiske forsvarer Ilja Novikov. Foto NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Etter nesten halvannet år i fengselet til den russiske sikkerhetstjenesten FSB, starter idag rettssaken mot den spionsiktede nordmannen Frode Berg i Moskva. Det er - tross alt - en lettelse for Berg. For det er først når en dom er klar at Berg har noe håp om å slippe ut av Russland. Dommen er et første skritt mot frihet, er den håpefulle formodning.

For sakens fakta er langt på vei klare. Frode Berg har innrømmet å ha vært på oppdrag for norsk etterretning i Russland. Da Berg ble arrestert i Moskva hadde han 3000 euro i kontanter som FSB mener skulle sendes til en russer som betaling for informasjon om atomubåter i den russiske Nordflåten. Siktelsen mot Berg lyder på flere tilfeller av spionasje mot Russland til fordel for Norge, på oppdrag for E-tjenesten og den norske stat. Strafferammen er 20 års fengsel.

Frode Berg har altså en usedvanlig råtten sak. Det eneste som kan være formildende er den nærmest utrolige naiviteten Berg har utvist. Slik det har kommet fram, delvis fra Berg selv, og delvis fra venninna Trine Hamran, som nylig har skrevet bok om saken, og som Berg har betrodd seg til, så har Berg blitt presset, og brukt på det groveste, til i ytterste konsekvens å ofre seg for kongeriket. Det hele er nesten for dumt til å være sant. Hvis det ikke er for at det etter alt å dømme er nettopp det. Sant.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer