Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Atomvåpen

Dommedagsklokka  ble nylig flyttet til 2 ½ minutt før midnatt

Verden er i dag nærmere en kjernefysisk undergang enn den har vært siden 1953. 

ATOMVESKA: En offiser på vei mot Donald Trumps helikopter «Marine One» med to vesker med teknisk utstyr og dokumenter med kodene som kan utløse USAs atomarsenal. Presidenten har alltid med seg en veskebærer fra militæret. Foto: EPA / NTB Scanpix
ATOMVESKA: En offiser på vei mot Donald Trumps helikopter «Marine One» med to vesker med teknisk utstyr og dokumenter med kodene som kan utløse USAs atomarsenal. Presidenten har alltid med seg en veskebærer fra militæret. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Vår klode er i dag utsatt for to farer som kan føre til utslettelse av menneskeheten, klimaendringene og atomkrigen. Hvis vi ikke får stanset klimaendringene med det første, vil sannsynligvis vår jord bli ubeboelig for de kommende generasjoner. Hvis atomkrigen kommer, vil katastrofen inntre øyeblikkelig med sykdom og død for millioner av mennesker, og en kjernefysisk vinter vil ta livet av de gjenlevende innen kort tid.

PROFESSOR: Einar Kringlen.
PROFESSOR: Einar Kringlen. Vis mer

Det er hos oss alle en sterk tendens til å benekte det utenkbare. Likevel, vi er alle fortrolige med såkalte menneskelige feil. Ifølge William Perry, USAs tidligere forsvarsminister, var det bare et lykketreff at man unngikk atomkrig under Cubakrisen i 1962. De sovjetiske skipene som nærmet seg blokaden fra USA hadde undervannsbåter med atomvåpen.

På grunn av kommunikasjonsvansker hadde Moskva gitt ubåtkapteinene myndighet til å fyre uten videre autorisasjon. Da en amerikansk destroyer forsøkte å tvinge en sovjetisk ubåt opp av havet, bestemte kapteinen og den politiske kommissæren om bord å sende en atomtorpedo mot destroyeren. En kjernefysisk konfrontasjon ble hindret ved at Vasili Arkhipov, sjefen for hele flåten, også var til stede på ubåten. Han gikk mot den første ordren, og slik unngikk man en kjernefysisk krig.

Vi har andre hendelser gjennom de siste 70 år som kunne ha utløst en atomkrig mellom USA og Sovjetunionen, men lykken mer enn forstanden har hindret den store undergangen. I 1975–77 var over 115000 personer i det amerikanske forsvaret i direkte kontakt med kjernefysiske våpen. Hvert år ble om lag 5000 fjernet på grunn av alkohol- eller stoffmisbruk, upålitelighet eller annen avvikende atferd. Og nota bene, alle disse hadde vært «screenet» på forhånd og utvalgt nettopp på grunn av sin psykiske balanse.

De som forsvarer atomvåpen, hevder gjerne at vi har hatt disse våpnene i over 70 år, og at det faktum at de ikke er blitt brukt er et bevis for deres stabiliserende virkning. Dette er en farlig illusjon. For det første er atomvåpen blitt brukt, for det annet pågår det i dag en voldsom opprustning, og all historie viser dessverre at opprustning ofte har ført til krig. For det tredje er dynamikken i opprustningen endret. Med økende treffsikkerhet og kortere og kortere varslingstid har vi fått en farlig ustabilitet som kan representere en fristelse for motparten til å slå til først.

«The Bulletin of the Atomic Scientists» har siden 1947 vurdert faren for atomkrig, og har nylig flyttet dommedagsklokka til 2 ½ minutt før midnatt. Det betyr ifølge forskerne at verden i dag er nærmere en kjernefysisk undergang enn den har vært siden 1953, etter at USA og Sovjetunionen testet sine hydrogenbomber.

Årsaken til dagens farlige situasjon er USAs nye president. Donald Trump ble president uten særlig kunnskap om de omfattende landbaserte raketter, bombefly og ubåter med atomvåpen. Heller ikke er noen av Trumps nærmeste rådgivere kjernefysiske eksperter. Trump har uttalt seg skremmende om muligheten for å bruke atomvåpen mot terrorister, og han vil åpenbart utvide Amerikas kjernefysiske arsenal. Han har også ment at uforutsigbarheten bør prege amerikansk forsvars- og utenrikspolitikk, med andre ord, fiendtlige stater skal ikke vite om han som «commander in chief» kommer til å benytte seg av atomvåpen. Dessuten har Trump, som tidsskriftets vitenskapelige råd av framstående fysikere og politikere sier, vist en ubehagelig tendens til å gi blaffen i råd fra eksperter. Nylig har derfor to senatsdemokrater foreslått for kongressen at ingen president skal kunne starte et første slag med kjernefysiske våpen uten at det foreligger en krigserklæring fra kongressen.

En slik lov vil ikke hindre presidenten å svare på et atomangrep. Forslaget har støtte fra tidligere forsvarsminister William Perry og ledende våpeneksperter, men vil selvsagt ikke få støtte i den republikansk dominerte kongressen. Vi lever i en teknisk tidsalder der teknikken stort sett virker tilfredsstillende. Men vi vet også at elektroniske systemer kan gi falske signaler og at tekniske vidunderapparater kan bryte sammen. Det kjenner vi godt fra medisinen. Vi vet også at selv rasjonelle statsledere kan bedømme situasjonen feil på grunn av tretthet, sykdom, misforståelse, konflikt eller dårlige rådgivere, og vi vet at irrasjonelle ledere ikke sjelden er kommet til makten.

«That nuclear alarm wasn’t false», skrev New York Times i en lederartikkel 30. juni 1980, etter at det ble kjent at svikten i en liten elektronisk del, på størrelse med en «dime», førte til at 100 bombefly med atomvåpen ble gjort klare til å fly mot sine mål i øst inntil den tekniske feilen ble oppdaget.

En tredje verdenskrig vil, om den kommer, utslette vår sivilisasjon. Svartedauden, Hiroshima og Nagasaki blir for ingenting å regne mot den død og ødeleggelse som en framtidig atomkrig vil volde. Den medisinske sannhet er at få vil være i live og millioner av alvorlig sårede vil være hinsides enhver hjelp. Etter en atomkrig i dag kan de få som overlever, overhodet ikke vente noen hjelp utenfra. Det vil ganske enkelt ikke være noen verden utenfor.

Litteratur: William J. Perry – «My Journey at the Nuclear Brink» (Stanford Security Studies, Stanford University Press 2015)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media