DEBATT

Debatt: Atomvåpen

Dommedagsklokka  ble nylig flyttet til 2 ½ minutt før midnatt

Verden er i dag nærmere en kjernefysisk undergang enn den har vært siden 1953. 

ATOMVESKA: En offiser på vei mot Donald Trumps helikopter «Marine One» med to vesker med teknisk utstyr og dokumenter med kodene som kan utløse USAs atomarsenal. Presidenten har alltid med seg en veskebærer fra militæret. Foto: EPA / NTB Scanpix
ATOMVESKA: En offiser på vei mot Donald Trumps helikopter «Marine One» med to vesker med teknisk utstyr og dokumenter med kodene som kan utløse USAs atomarsenal. Presidenten har alltid med seg en veskebærer fra militæret. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vår klode er i dag utsatt for to farer som kan føre til utslettelse av menneskeheten, klimaendringene og atomkrigen. Hvis vi ikke får stanset klimaendringene med det første, vil sannsynligvis vår jord bli ubeboelig for de kommende generasjoner. Hvis atomkrigen kommer, vil katastrofen inntre øyeblikkelig med sykdom og død for millioner av mennesker, og en kjernefysisk vinter vil ta livet av de gjenlevende innen kort tid.

Det er hos oss alle en sterk tendens til å benekte det utenkbare. Likevel, vi er alle fortrolige med såkalte menneskelige feil. Ifølge William Perry, USAs tidligere forsvarsminister, var det bare et lykketreff at man unngikk atomkrig under Cubakrisen i 1962. De sovjetiske skipene som nærmet seg blokaden fra USA hadde undervannsbåter med atomvåpen.

På grunn av kommunikasjonsvansker hadde Moskva gitt ubåtkapteinene myndighet til å fyre uten videre autorisasjon. Da en amerikansk destroyer forsøkte å tvinge en sovjetisk ubåt opp av havet, bestemte kapteinen og den politiske kommissæren om bord å sende en atomtorpedo mot destroyeren. En kjernefysisk konfrontasjon ble hindret ved at Vasili Arkhipov, sjefen for hele flåten, også var til stede på ubåten. Han gikk mot den første ordren, og slik unngikk man en kjernefysisk krig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer