LETTELSE: Åsne Seierstad sier at dommen fra Borgarting lagmannsrett, der hun får fullt medhold, er en lettelse. 
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
LETTELSE: Åsne Seierstad sier at dommen fra Borgarting lagmannsrett, der hun får fullt medhold, er en lettelse. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

- Dommen er en lettelse

Forfatter Åsne Seierstad angrer ikke på at hun skrev «Bokhandleren i Kabul».

(Dagbladet): Åsne Seierstad ble i dag frifunnet i Borgarting lagmannsrett, som mener forfatteren ikke har krenket privatlivet til Suraia Rais gjennom boken «Bokhandleren i Kabul». Rais krever erstatning og oppreisning som følge av innholdet i boka, som handler om tiden Seierstad tilbrakte med Rais og familien.

- Det er en lettelse å ha det bak seg. Jeg hadde håpet å vinne fram i denne runden, men tok ikke seieren for gitt. Jeg fikk et inntrykk av at lagmannsretten hadde forståelse for våre synspunkter. Jeg er glad for at dommen slår fast at jeg har holdt meg innenfor både journalistiske, juridiske og etiske retningslinjene, sier Åsne Seierstad til Dagbladet.

Har måttet forklare seg Hun forteller at dommen fra Oslo tingrett, der hun ble dømt til å betale 125 000 kroner, har vært belastende.

- Det er en bør å få av skuldrene, det er det. Jeg er veldig glad for at det er over. Det har vært en belastning å hele tiden måtte forklare tingrettens dom til kollegaer i utlandet. Det har heftet noe ved boken, sier Seierstad.

Forfatteren og journalisten skriver jevnlig i blant annet Newsweek. Hun forteller at hun har måttet forklare tapet i Oslo tingrett ofte.

- Først og fremst har det vært en nysgjerrighet rundt saken. Folk er klar over den og spør hvordan det går, og jeg har måttet understreke at jeg er uenig i dommen fra tingretten. Nå har vi vunnet fram, sier Seierstad.

Men Seierstad er ikke helt ferdig med saken, for advokat Per Danielsen, som representerer Suraia Rais, varsler at saken vil ankes til høyesterett. I en kommentar sier Danielsen at man mener dommen er «naiv, partisk, kvinneundertrykkende og diskriminerende».

- Det er helt forventet, sier Seierstad, som videre mener det skal mye til for høyesterett å snu ettersom at det er en enstemmig dom fra lagmannsretten.

Angrer ikke Seierstad er klar på at hun ikke angrer på at hun skrev «Bokhandleren i Kabul».

- Jeg vil fremdeles si at det er en viktig bok. Dommen slår også fast at det er en viktig bok både i Norge og internasjonalt, en av de første som viste folks liv i Afghanistan etter Talibans fall, sier hun og fortsetter:

- Boken er å få tak i over hele verden. Den har nesten gått inn som standardverk om afghansk familieliv og sosialt liv og er pensum eller anbefalt lesning på de store universitetene i USA. Den er et viktig bidrag.

- Jeg kan ikke angre på det, sier Seierstad til Dagbladet.