Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Skrantesyk villrein:

Dommen fra Dale

Villreinen på Nordfjella bør avlives. 

Skrantesyke: Villrein på Nordfjella. Foto: Kallestad, Gorm
Skrantesyke: Villrein på Nordfjella. Foto: Kallestad, Gorm Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innen kort tid skal landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) avgjøre skjebnen til villreinbestanden i Nordfjella-området. Bakgrunnen er frykt for spredning av skrantesyke (CWD) innad i, og fra, flokken.

Hvis statsråden konkluderer med avlivning, må hele flokken på om lag 2.200 dyr skytes, og området legges brakk for villrein i fem år. Det kan framstå som en vanskelig avgjørelse å ta, men det er en beslutning han bør få støtte for.

Skrantesyke er en smittsom og alltid dødelig prionsykdom. Døden følger av at prionproteiner hopes opp i hjernecellene, slik at det på sikt dannes hulrom i hjernens grå substans, og gjør den svampeaktig. Det finnes ingen kur elle vaksine.

Prionsykdommer kan forekomme hos både mennesker og dyr, og kan smitte mellom arter. For eksempel mellom storfe og mennesker (kugalskap). Til TV2 sier fagansvarlig for vilthelse på Vetrinærinstituttet, Knut Madslie, at det ikke er påvist smitteoverføring fra CWD til mennesker.

Det første påviste tilfellet av skrantesyke i Europa, var hos ei simle i Nordfjella i Sogn og Fjordane i 2016. Seinere på året ble det også oppdaget to tilfeller hos elg i Selbu, og en villreinbukk i Nordfjella. Det er ikke gitt at det er noen sammenheng mellom tilfellene.

Skrantesyke har en inkubasjonstid på minimum 16 måneder. Det vil si at det tar halvannet år fra smitte til man begynner å se symptomer hos reinen. Ettersom sykdommen ble påvist for første gang for litt over et år siden, og fordi det er nærmest umulig å påvise sykdommen annet enn etter døden, vet vi lite om omfanget.

Men, den trege utviklingen betyr ikke at man har god tid. Smitten mellom reinsdyr skjer blant annet ved at dyrene slikker på saltstein. Antallet prioner (som er sykdomsframkallende og smittsomme i flere år) øker derfor over tid: Jo lengre tid smittet rein har på å spre prioner, desto flere blir det, og desto større blir sjansen for at flere smittes.

Mattilsynet har tatt til orde for at samtlige dyr bør avlives. I en omfattende rapport konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet med det samme.

Dyrevernsorganisasjonen NOAH mener man bør la panikken vike for etikken. Vi er enige i at avlivningen bør foregå på en mest mulig skånsom måte for dyra, men vi støtter konklusjonen om at avlivningen må finne sted.

Ettersom Nordfjella-området er på 3000 kvadratkilometer kan det ta lang tid å avlive alle. Dommen fra Dale bør falle raskt.