Y-blokka

Dommen har falt: Y-blokka blir revet

De som ville verne det ikonske bygget, tapte saken.

SPERRING: Et fire meter høyt gjerde, forankret i betongblokker, er satt opp rundt hele den rivningsklare Y-blokka i regjeringskvartalet. Nå kan arbeidene skje uforstyrret av demonstranter, som har truet med å lenke seg fast til den bevaringsverdige bygningen. Reporter: Lars Eivind Bones / Video: Frode Andresen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag falt dommen om Y-blokka. Nå kan rivingen av blokka begynne ifølge Regjeringsadvokaten. Fortidsminneforeningen, Norske arkitekters landsforbund (NAL), verneinteressen tapte saken.

Rivingen kan starte allerede 15 april.

- Vi er allerede i gang med rivingsprosessen, men har ikke gjort noe som er irreversibelt. Kunsten skal tas ned først, over påske. Bygget vil først være revet om ti-tolv måneder, sier kommunikasjonsleder Pål Weiby i Statsbygg til Dagbladet.

Advokat Berit Reiss-Andersen, som har ført saken på vegne av Fortidsminneforeningen og NAL, hevdet at det var blitt gjort saksbehandlingsfeil, og at vedtaket om riving var fattet på feil grunnlag og dermed var ugyldig. De ble altså ikke hørt.

Et sviende nederlag

Dommen slår fast at det ikke er blitt gjort noen saksbehandlingsfeil. Y-blokka ble for halvannen uke siden gjerdet inn, og nå kan Statsbygg kjøre fram gravemaskinene.

Dommen sier at begjæring om midlertidig forføyning ikke tas til følge, og at sakskostnader ikke blir tilkjent.

Det er dermed et sviende nederlag for Fortidsminneforeningen og NAL, og for advokat Berit Reiss-Andersen i advokatkontoret DLA Piper, som førte saken for verneinteressentene. Advokatkontoret krevde vel 1,2 millioner kroner i sakskostnader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer