Y-blokka

Dommen har falt: Y-blokka blir revet

De som ville verne det ikonske bygget, tapte saken.

SPERRING: Et fire meter høyt gjerde, forankret i betongblokker, er satt opp rundt hele den rivningsklare Y-blokka i regjeringskvartalet. Nå kan arbeidene skje uforstyrret av demonstranter, som har truet med å lenke seg fast til den bevaringsverdige bygningen. Reporter: Lars Eivind Bones / Video: Frode Andresen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag falt dommen om Y-blokka. Nå kan rivingen av blokka begynne ifølge Regjeringsadvokaten. Fortidsminneforeningen, Norske arkitekters landsforbund (NAL), verneinteressen tapte saken.

Rivingen kan starte allerede 15 april.

- Vi er allerede i gang med rivingsprosessen, men har ikke gjort noe som er irreversibelt. Kunsten skal tas ned først, over påske. Bygget vil først være revet om ti-tolv måneder, sier kommunikasjonsleder Pål Weiby i Statsbygg til Dagbladet.

Advokat Berit Reiss-Andersen, som har ført saken på vegne av Fortidsminneforeningen og NAL, hevdet at det var blitt gjort saksbehandlingsfeil, og at vedtaket om riving var fattet på feil grunnlag og dermed var ugyldig. De ble altså ikke hørt.

HUN HAR BESTEMT: Tingrettsdommer Helen Engebrigtsen ved Oslo tingrett har brukt halvannen uke på å avgjøre Y-blokkas skjebne. Foto: NTB Scanpix
HUN HAR BESTEMT: Tingrettsdommer Helen Engebrigtsen ved Oslo tingrett har brukt halvannen uke på å avgjøre Y-blokkas skjebne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Et sviende nederlag

Dommen slår fast at det ikke er blitt gjort noen saksbehandlingsfeil. Y-blokka ble for halvannen uke siden gjerdet inn, og nå kan Statsbygg kjøre fram gravemaskinene.

Dommen sier at begjæring om midlertidig forføyning ikke tas til følge, og at sakskostnader ikke blir tilkjent.

BLIR REVET: Nå kan rivingsarbeidene av Y-blokka starte. Foto: Lars Eivind Bones
BLIR REVET: Nå kan rivingsarbeidene av Y-blokka starte. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Det er dermed et sviende nederlag for Fortidsminneforeningen og NAL, og for advokat Berit Reiss-Andersen i advokatkontoret DLA Piper, som førte saken for verneinteressentene. Advokatkontoret krevde vel 1,2 millioner kroner i sakskostnader.

- Politikerne som bestemmer

Staten er godt fornøyd med tingrettens avgjørelse. Det er Regjeringsadvokat Andreas Hjetland som har ført saken for staten.

- Den slår klart fast at det er politikerne - og ikke domstolene - som skal bestemme om Y-blokka bør rives eller ikke, sier Hjetland til Dagbladet.

- Retten har foretatt en grundig kontroll av om det er noen feil med den prosessen som ledet fram til avgjørelsen om å rive Y-blokka. I sin vurdering følger retten statens argumentasjon fullt ut. Retten ser heller ikke ut til å ha vært i tvil om at reguleringsplanen og rammetillatelsen er gyldig. Det er staten helt enig i, sier Regjeringsadvokaten.

Sparer staten for 300 millioner

Hadde verneinteressene vunnet fram, ville ikke det avgjort Y-blokkas skjebne. Det ville ført til at det blitt en ny hovedforhandling, en ny tingrettssak til høsten.

En utsettelse ville påført staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet - altså oss skattebetalerne, opp mot 300 millioner i ekstra utgifter.

Rivingen skulle egentlig startet nå, men er satt på vent på grunn av den midlertidig forføyningssaken. Men de forberedende arbeidene er godt i gang. Mens rettssaken pågikk for halvannen uke siden, satte Statsbygg opp et gjerde rundt blokka. Arbeidere har allerede tømt deler at bygget, for å kunne sette i gang riving så fort som mulig.

En anke betyr ingenting

En anke av dagens dom er fullt mulig, men innen den vil bli behandlet, vil Y-blokka kunne ligge i grus. Staten bør ikke ta hensyn til en eventuell anke, legger Regjeringsadvokaten til.

- Så staten kan altså starte rivingen nå umiddelbart?

- Ja, det er riktig, sier Regjeringsavdokat Hjetland.

Skuffet over dommen

Advokat Berit Reiss-Andersen kommenterer dommen på følgende måte:

- Vi er meget skuffet. Dette kan bety at Y-blokka går tapt.

- Vi er skuffet over at retten ikke har drøftet betydningen av at Y-blokka var besluttet fredet rett før 22. juli, selv om det ikke var fattet et formelt vedtak. Vi ser at retten var enig i at den reelle beslutningen om rivning ble tatt i mai 2014. De angivelige demokratiske høringsprosesser etter den tid har derfor ikke hatt noen reell betydning, sier hun i en kommentar til Dagbladet.

- Vil dere anke?

- Vi må vurdere det. Staten har opplyst at rivning starter 15 april, sier Reiss-Andersen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer