Dommen over Hanna

Hun var en av Norges mest populære politikere. Og hun var landssvikdømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Valget av Hanna Kvanmos «Dommen» til en av de betydeligste sakprosabøker som er utkommet i moderne tid, vil nok overraske mange.

Boka fikk gjennomgående god kritikk da den utkom i 1990, men det er det jo så mange som får.

Nysgjerrigheten rundt denne SVs moderlige stortingsrepresentant, som hadde vært sykesøster i Tyskland under andre verdenskrig, var naturligvis stor. Men mange i hennes generasjon har jo en fortid nettopp fra 1940-45, og utrolig mange har fortalt om den. Hanna Kvanmo var en fargerik skikkelse, og en ordkjapp dame. Men som ledende sakprosaforfatter …?

Gjensynet med «Dommen» har like fullt overbevist meg om at juryen har utvist et skjønn verd å ta alvorlig. Hanna Kvanmos bok er usedvanlig, virkelig en krigsbok utenom allfarvei.

Gripende beretning 

Den skildrer en oppvekst i 1930-tallets Nord-Norge under ytterste fattigdom, på en måte som må berøre selv den mest garvede leser av sosialrealistisk ynkelighetsprosa. Den framlegger overbevisende hvordan okkupasjonen og den tyske krigsmakt ble en sjanse til inntekt og arbeid for mange ulykkelige, en økonomisk løftestang uansett nasjonale reflekser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer