DEBATT

Dommen som ryster Norge

I Borgarting Lagmannsrett er tre menn i trettiåra frifunnet for gruppevoldtekt av en da 18 år gammel jente. Det hjalp ikke at flertallet ville dømme dem skyldige, et mindretall mente bevisene ikke holdt. Gjerningsmennene går derfor fri.

TOK DOP: I følge sakkyndige var mengden MDMA jenta inntok så høy at den kunne tatt livet av henne. Foto: NTB Scanpix
TOK DOP: I følge sakkyndige var mengden MDMA jenta inntok så høy at den kunne tatt livet av henne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle hørt om dommen nå, der tre etnisk norske menn, to av dem familiefedre fra Oslo, stod tiltalt for å først ha dopet ei tenåringsjente ned med MDMA, for deretter gjentatte ganger ha voldtatt henne mens de tok bilder av hendelsen. Mennene hevder sexen var frivillig.

Ifølge sakkyndige var mengden MDMA jenta inntok så høy at den kunne tatt livet av henne. Tre av rettens til sammen syv dommere fant ikke bevisene sterke nok til å dømme de tiltalte skyldig etter voldtektsparagrafen. Selv om retten frifinner i straffesaker, kan fornærmede bli tilkjent det sivile kravet, ettersom bevisbyrden er noe lavere her. Det skjedde i denne saken. De tiltale ble pålagt å betale 300.000 kroner i oppreisning.

Frifinnelsen har vakt massiv harme i sosiale medier. Reaksjonene kan tyde på at dommen ikke samsvarer med den alminnelige rettsoppfatning.

I forbindelse med et bokprosjekt har jeg det siste året lest mange voldtektsdommer, og selv vært til stede i rettssaker der tiltalte ble dømt skyldig i voldtekt basert på svakere bevisbilde enn i denne saken. Inntrykket jeg sitter igjen med er at utfallene i voldtektssaker i altfor stor grad er personavhengige. Er man riktig uheldig, ender man opp med dommere som har svak forståelse for hvordan man skiller relevant fra irrelevant, og hvordan man bedømmer bevis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer