Taylor Swift

Dommer avviser søksmål for låttyveri av «Shake It Off»

- For banalt, sier dommer.

INGEN TYV: Taylor Swift ble anklaget av Backstreet Boys- , Maroon 5- og Justin Bieber-låtskrivere for låttyveri. Saken ble avvist. Foto: NTB scanpix
INGEN TYV: Taylor Swift ble anklaget av Backstreet Boys- , Maroon 5- og Justin Bieber-låtskrivere for låttyveri. Saken ble avvist. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I høst ble den amerikanske superstjerna saksøkt for plagiat, eller låttyveri - ikke av melodi, men av ord. Nå har en dommer avvist saken.

17 år gammel låt

- Uttrykket «haters gonna hate» er for banalt og enkelt for å kunne bli opphavsrettsbeskyttet, uttalte dommer Michael W Fitzgerald og avviste saken, ifølge BBC.

Saksøkerne er låtskriverne Sean Hall og Nathan Butler.

For 17 år siden skrev de låta «Playas Gon’ Play» som ble spilt inn av jentegruppen 3LW. De to har også jobbet med Backstreet Boys, Victoria Beckham, Lionel Richie, Pink, Maroon 5 og Justin Bieber.

- Mangler originalitet

Det er låta «Playas Gon’ Play» de to opphavsmennene mener at Tailor Swift har stjålet fra. Det skal gjelde tekstlinjer som «Playas, they gonna play and haters, they gonna hate».

- De korte setningene mangler originalitet og kreativitet som kreves for opphavsrettsbeskyttelse, uttalte dommeren.

Selv om korte setninger og slagord er immune mot copyrightkrav, hevdet opphavsmennene at kombinasjonen var så original og genial at det i denne saken måtte være klart hvor Swift har hentet det fra.

Hånda under skjørtet

Rettssystemet er ikke ukjent for Swift: i fjor sommer møtte Taylor Swift i retten, der hun vitnet mot en radiokjendis som hadde antastet henne - og deretter mistet jobben.

Radioprofil David Müller ble saksøkt for å ha «stukket hånda under skjørtet hennes og kløpet henne i rumpa».

Han svarte med sivilt søksmål mot Swift og krevde erstatning for tapt arbeidsfortjeneste. Også den saken ble avvist, og dommeren mente at hun ikke holdes ansvarlig for at han fikk sparken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer