KOMMENTARER

Dommere som «folkefiender»

De høyrevridd britiske løssalgsavisene raser mot de tre dommerne som tilkjenner Parlamentet retten til å vedta utmelding av EU.

VANVITTIG: Bristiske høyrevridde aviser er ikke akkurat edruelige i sine påstander etter Brexit-kjennelsen i en høyere domstol torsdag. Dommerne anklages for å være «folkefiender» og «demokratiet døde», slås det fast. Foto:  AFP / NTB Scanpix / Benjamin FATHERS
VANVITTIG: Bristiske høyrevridde aviser er ikke akkurat edruelige i sine påstander etter Brexit-kjennelsen i en høyere domstol torsdag. Dommerne anklages for å være «folkefiender» og «demokratiet døde», slås det fast. Foto:  AFP / NTB Scanpix / Benjamin FATHERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Theresa May kritiseres for å ikke forsøke å dempe de ufine og mobbende angrepene mot de tre dommerne som ikke har gjort annet enn å forsvare konstitusjonelle prinsipper og rettsstaten. Et konservativt medlem av Underhuset trekker seg idet han anklager statsministeren for å ikke ta til motmæle. «Jeg kan ikke lenger leve med å bli kalt konservativ», sier Stephen Phillips.

Tidligere statsråder sier avisenes febrilske tone forgifter det offentlige ordskiftet. Tidligere konservativ regjeringsadvokat Dominic Grieve sier avisene Daily Mail og Daily Telegraph får en til «å tro at en lever i Robert Mugabes Zimbabwe».

Sett utenfra får de høyrevridde avisene en leser til å lure på hva slags land Storbritannia har blitt, der de går over alle støvleskaft i sitt raseri mot denne rettskjennelsen.

Kjennelsen falt torsdag i en høyere rett i London. Parlamentet, ikke statsministeren, har fullmakt til å utløse paragraf 50 i Lisboa-traktaten, som åpner en opptil to år lang forhandlingsvei for Storbritannia ut av EU. Å utløse paragrafen fører nødvendigvis til endring av britiske lover, og bare Parlamentet kan gi og endre lover, er begrunnelsen. Kjennelsen er anket til Høyesterett av statsministeren.

Avisa Daily Mail har øyensynlig falt i ibsenske tanker og kaller over hele førstesida de tre dommerne for «folkefiender», intet mindre.

Lenger nede lyder det: «Dommerne som stanser Brexit: En grunnla ei EUROPEISK advokatgruppe, en annen belastet skattebetalerne med millioner for rådgiving og den tredje er en åpenlys homoseksuell tidligere olympisk fekter». De store bokstavene i «europeisk» skal åpenbart framheve noe mistenkelig. En homoseksuell fekter er tydeligvis heller ikke til å stole på, som om han skulle bruke sverd i domstolen.

På førstesida i Daily Express heter det: «Tre dommere stanset i går Brexit. Nå trenger deres land dere … Vi må komme oss ut av EU». I bakgrunnen ser vi det britiske flagget, «Union Jack».

Men dommerne har ikke stoppet britisk utmelding av EU. De har bare sagt at Parlamentet må vedta dette. Et hovedargument for EU-motstanderne har vært å «ta makta tilbake» fra EU til Parlamentet. Og det var Parlamentet som vedtok rådgivende folkeavstemning om EU. Ifølge kjennelsen må nå medlemmene av Parlamentet gjøre et formelt vedtak om å følge folkets råd eller for så vidt ikke. Men det siste er lite trolig.

Les også: Det britiske jordskjelvet

Imidlertid kan Theresa May få et uønsket ordskifte i Underhuset om hvordan britene skal melde seg ut av EU. Det er det mange, også i hennes eget parti som ønsker, for å kunne påvirke hva hun skal forhandle med EU om og hvordan.

Les også: Britiske EU-motstandere står der uten plan og uten marked

- Torsdagens kjennelse i domstolen understreker det nødvendige i at statsministeren kommer med regjeringas forhandlingsgrunnlag for Brexit til Parlamentet uten utsettelser, sa Arbeiderpartiets leder, Jeremy Corbyn, i en tale i dag, lørdag.

Daily Telegraph ser ut til å følge Daily Mail, men i et litt mer edruelig språk: «Dommerne mot folket», heter det på førstesida. Det er likevel samme anklage mot rettsvesenet.

The Sun forsøker seg på et vanskelig oversettelig engelsk ordspill, hvor «EU» uttales nesten som «dere». Det kan leses både som «Hvem tror dere at dere er?» og «Hvem tror EU at dere er?». ( På engelsk lyder det: «Who do EU think you are?») Avisa fortsetter: «Søkkrik utenlandsk elite utfordrer britiske velgere».

Forfatteren J. K. Rowling kvitrer mot bruken av fordommer: «Hvis det verste de kan si om deg er at du er en åpenlyst homoseksuell tidligere olympisk fekter og topp-dommer, har du egentlig vunnet livet.»

Dette er angrep på uavhengige domstoler og retsstaten fra avisene, skriver mange i sosiale media. Redaktørene i Telegraph burde spørre sparkede yrkesbrødre i Tyrkia og Ungarn hvordan det er å utgi aviser i land uten rettsstat, heter det fra professor i statsvitenskap R. Daniel Kelemen.

Den mest vanvittige påstanden kommer i artikkelen på førstesida av Daily Express. Første setning lyder: «I dag står landet foran ei krise like alvorlig som noe etter de mørke dagene da Churchill lovte at vi skal kjempe mot dem på strendene.» Men det er ikke bare like ille som Andre Verdenskrig, viser det seg litt lenger ned i artikkelen: «Sannelig, 3. november 2016 var dagen da demokratiet døde.»

Ja, så ille er det i Storbritannia om dagen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer