Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Domstolene trenger visjoner

DOMSTOLENE: I Dagbladet 30. oktober harselerer avisens kommentator med domstolenes visjonsprosjekt. Det er positivt med debatt, også om domstolene. Kommentaren inneholder imidlertid to viktige faktafeil; de regionale samlingene er ikke utsatt. De pågår for fullt. Og: Høyesterett er ikke mot prosjektet, men deltar på linje med landets domstoler og jordskifteretter.Domstolenes visjonsprosjekt skal bidra til en bevisstgjøring blant alle ansatte i domstolene om hvilke utfordringer man står overfor og hvilke prioriteringer som må gjøres.

DETTE ER NØDVENDIG fordi domstolene nå står overfor flere omfattende endringer enn på svært lenge. Domstoler skal sammenslås og vi får helt nye regler for å løse sivile tvister. Samtidig øker rettsliggjøringen av samfunnet gjennom at stadig flere, og andre typer, saker nå avgjøres av domstolene. Sist, men ikke minst, arbeides det for større åpenhet mot publikum og medier og for å innfri Stortingets krav om raskere saksavvikling. Alle disse utfordringene stiller krav som igjen krever prioriteringer. Gjennom en visjonsprosess skal vi skaffe oss et verktøy for dette arbeidetog få fram et felles verdigrunnlag i domstolene. Verdiene vi ønsker skal prege organisasjonen skal være tydelige og synlige.

FLERE I domstolene har signalisert både skepsis og motstand mot visjonsprosjektet. Dette er ikke uventet, men er som i en hvilken som helst annen organisasjon. En ærlig meningsbrytning er et gode, og øker muligheten for et godt resultat. Det har vært engasjement og kreativitet i domstolene for å diskutere visjoner, verdier og overordnete mål. Vi har også lært mye av tilsvarende prosesser i Danmark og Sverige, som har gitt domstolene der et bedre grunnlag for å gjøre de riktige valgene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media