Dømt av sine egne

Michael Jacksons siste samlealbum har etter ei uke på markedet i USA solgt bare 8000 eksemplarer.

Mandag 13. juni ble Michael Jackson frifunnet på alle punkter rettssaken, der han var tiltalt for seksuelle overgrep mot barn. Juryen var enig i at kjennelsen var rettferdig, og Jackson jublet.

I ettertid spørs det om alle faktisk var enige i frifinnelsen. Stjernens første plateutgivelse etter rettssaken, samlealbumet «The Essential Michael Jackson», solgte bare 8000 eksemplarer den første uka i USA. Og eksperter mener at Jackson har en meget tøff, hvis ikke umulig, kamp å kjempe, for å gjenoppbygge sitt gamle image.

At Jackson i tillegg skylder i overkant av 300 millioner dollar, gjør ikke livet lettere for 46-åringen.

En av Storbritannias dyktigste pr-agenter, Max Clifford, sier til BBC News at han ble kontaktet av Jackson rett etter rettssaken.

-  Han kontaktet meg for en måned siden, og spurte om jeg var interessert i å jobbe for ham, men jeg takket nei. Det vil være verdens vanskeligste pr-jobb. Publikum ble virkelig forferdet over noen av de tingene han innrømmet i rettssalen, uttalte Clifford.

Jackson innrømmet blant annet at han hadde ei bok full med bilder av nakne gutter, og at han til tider delte seng med mindreårige. Likevel, etter fire måneder i rettssalen, ble Jackson frifunnet på alle punkter.

-  Jackson ble frifunnet, men det er platekjøperne som står for den endelige dommen, og de har gjort det ganske klart hva de mener, sier Max Clifford.

Gjør Las Vegas

Ikke alle deler Max Cliffords syn. Redaktør for musikkbladet Q, Gareth Grundy, uttalte til BBC at det vil bli tøft for Jackson å komme tilbake som artist. Tøft, men ikke umulig.

-  Jackson hadde ikke akkurat lovende karriereutsikter før rettssaken startet heller. Mye takket være ti år med rykter, og generell rar oppførsel. I tillegg ble hans siste album, «Invincible», en dyr affære for Sony. Det har nok gjort at han og plateselskapet har et mildt sagt anstrengt forhold. Mitt tips til Jackson er at han gjenoppliver egen musikkhistorie, før han lager nytt materiale. Unge musikkelskere vet jo ikke hvem Jackson er, og hva slags musikk han har gjort. De ser ham som en rar, stakkarslig mann, sier Grundy.

Andre har igjen foreslått at Jackson bør opptre i Las Vegas. Elton John og Celine Dion har tidligere innkassert opp mot 30 millioner dollar for å opptre en sesong, eller to, i gamblingbyen.

Ødelagt barndom

Men før eventuell Moonwalking mellom enarmede banditter, har den tidligere barnestjernen en helt annen kamp å kjempe. Nemlig mot sin egen skrantende helse. Allerede tidlig i rettssaken mot ham, ble Jackson, på grunn av sterke ryggsmerter, i all hast fraktet til sykehus. Ryggsmertene ble seinere beskrevet som influensa, men psykolog Robert Butterworth mener det ikke er Jacksons fysikk som er stjernens største problem:

-  Han har en ødelagt barndom, og lider av stress og nerver. Man kan definere ham som en amerikansk tragedie. Et barn får byttet ut barndommen med en artisttilværelse, og prøver i voksen alder å finne tilbake til barndommen igjen.

I tillegg risikerer Jackson å miste barna. Debbie Rowe - moren til Jacksons barn, ønsker nemlig å overta foreldreretten til barna hun engang i tida var surrogatmor for. Hun har truet Jackson med enda en rettssak.

Uansett hvilken vei Jackson velger, sier Gareth Grundy, så vil utfallet være umulig å spå på forhånd.

-  Hvis du tenker at det kan ikke bli mye galere enn dette, så blir det nettopp det. Husk dett er Michael Jackson.

Kilde: BBC.co.uk

SVIKTET: Michael Jackson har problemer på alle fronter om dagen. Både helsa og økonomien svikter - og nå sviktes han også av forhenværende trofaste platekjøpere. Den siste samle-cd-en hans har solgt bare 8000 eksemplar i løpet av den første salgsuka i USA.
VINKER: Michael Jackson vinker til fansen på vei inn til enda en dag i rettssalen.
FIKK STØTTE: Flere fans svermet rundt rettssalen i ukesvis da helten deres ble stilt for retten blant annet for overgrep mot mindreårige.
DEN GANG DA: Michael Jackson i sin storhets tid. Her på Valle Hovin i Oslo i 1997.