KOMMENTARER

Dømt etter falske anklager

Hun har kalt Kinas president for en moderne krysning mellom en nazist og en stalinist. Derfor sitter hun i fengsel.

SJU ÅRS FENGSEL: Den 71-årige anerkjente journalisten Gao Yu er fengslet for tredje gang i Kina. Nylig ble hun dømt til sju års fengsel for å ha lekket statshemmeligheter. Det er påvist at anklagene er falske. Foto: NTB Scanpix
SJU ÅRS FENGSEL: Den 71-årige anerkjente journalisten Gao Yu er fengslet for tredje gang i Kina. Nylig ble hun dømt til sju års fengsel for å ha lekket statshemmeligheter. Det er påvist at anklagene er falske. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nylig ble den 71-årige journalisten Gao Yu dømt til sju års fengsel i Beijing. Hun er anklaget for å ha lekket statshemmeligheter til et utenlandsk nettsted. Ho Pin, som er utgiver av Mingjing, en kinesiskspråklig nettavis med hovedkvarter i New York, har dokumentert at anklagene er falske.

I et innlegg i The New York Times forklarer han omstendighetene rundt publiseringen av det såkalte Dokument nr.9, som Gao Yu er dømt for å ha lekket til ham. Dokumentet er et slags direktiv fra president Xi Jinping til Kommunistpartiets ledere med advarsel om å se opp for sju spesielle «farer». Blant de politiske truslene som listes opp er propaganda for «vestlige verdier» som konstitusjonelt demokrati, universelle rettigheter og pressefrihet. Det har vært omtalt i flere vestlige medier - også her i Dagbladet. Men Mingjing publiserte det først.

Redaktør Ho Pin skriver at han en kveld i juni 2013 fikk telefon fra en mann som sa han jobbet i Kommunistpartiets propagandaavdeling i Beijing. Mannen ba ham publisere et internt partidokument i Mingjing. Han sa det var et rutinemessig direktiv som analyserte nye politiske trender, og at man ikke skulle lese for mye inn i det. Ho Pin fikk ikke klarhet i motivene for lekkasjen, men etter å ha dobbeltsjekket dokumentets ekthet, offentligjorde han det i Mingjing i juli 2013.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer