SJU ÅRS FENGSEL: Den 71-årige anerkjente journalisten Gao Yu er fengslet for tredje gang i Kina. Nylig ble hun dømt til sju års fengsel for å ha lekket statshemmeligheter. Det er påvist at anklagene er falske. Foto: NTB Scanpix
SJU ÅRS FENGSEL: Den 71-årige anerkjente journalisten Gao Yu er fengslet for tredje gang i Kina. Nylig ble hun dømt til sju års fengsel for å ha lekket statshemmeligheter. Det er påvist at anklagene er falske. Foto: NTB ScanpixVis mer

Dømt etter falske anklager

Hun har kalt Kinas president for en moderne krysning mellom en nazist og en stalinist. Derfor sitter hun i fengsel.

Kommentar

Nylig ble den 71-årige journalisten Gao Yu dømt til sju års fengsel i Beijing. Hun er anklaget for å ha lekket statshemmeligheter til et utenlandsk nettsted. Ho Pin, som er utgiver av Mingjing, en kinesiskspråklig nettavis med hovedkvarter i New York, har dokumentert at anklagene er falske.

I et innlegg i The New York Times forklarer han omstendighetene rundt publiseringen av det såkalte Dokument nr.9, som Gao Yu er dømt for å ha lekket til ham. Dokumentet er et slags direktiv fra president Xi Jinping til Kommunistpartiets ledere med advarsel om å se opp for sju spesielle «farer». Blant de politiske truslene som listes opp er propaganda for «vestlige verdier» som konstitusjonelt demokrati, universelle rettigheter og pressefrihet. Det har vært omtalt i flere vestlige medier - også her i Dagbladet. Men Mingjing publiserte det først.

Redaktør Ho Pin skriver at han en kveld i juni 2013 fikk telefon fra en mann som sa han jobbet i Kommunistpartiets propagandaavdeling i Beijing. Mannen ba ham publisere et internt partidokument i Mingjing. Han sa det var et rutinemessig direktiv som analyserte nye politiske trender, og at man ikke skulle lese for mye inn i det. Ho Pin fikk ikke klarhet i motivene for lekkasjen, men etter å ha dobbeltsjekket dokumentets ekthet, offentligjorde han det i Mingjing i juli 2013.

Gao Yu er en gammel venn og kollega av Ho Pin. I april 2014 forsvant hun i Beijing. Etter noen uker fikk Ho Pin klarhet i at hun var arrestert, angivelig for å ha lekket Dokument nr.9 til ham via Skype. Hun skal ha tilstått.

Under rettssaken kom det fram at hun hadde trukket tilståelsen tilbake. Den var framkommet fordi politiet hadde truet sønnen hennes. Men dommeren i saken baserte kjennelsen på «tilståelsen». Før rettssaken, som fant sted i november 2014, skrev Ho Pin en edserklæring hvor han redegjorde i detalj for hvorledes han hadde fått Dokument nr.9. Det kinesiske konsulatet i New York nektet å ta imot dokumentet. Deretter sendte han det med FedEx til Gao Yus forsvarer, men domstolen i Beijing nektet ham å legge det fram for retten.

«Fru Gaos virkelige forbrytelse hadde ingenting å gjøre med lekkasjen av Dokument nr.9 Hun har fornærmet myndighetene ved å uttale seg imot regjeringens politikk. Selv om hr. Xi nylig har kunngjort planer om å gjøre rettssystemet mer åpent, viser dommen mot fru Gao at ingenting er endret under en diktator som ikke tåler avvikende synspunkter,» skriver Ho Pin i The New York Times.

Han har selvsagt rett. 71-årige Gao Yu har en lang karriere som frittalende journalist. Hun er flere ganger blitt straffet for sin insisterende uavhengighet. I 1989 satt hun fengslet i 15 måneder fordi hun hadde skrevet en artikkel som støttet studentdemonstrasjonene på Tiananmen-plassen. I 1993 ble hun igjen arrestert og idømt en lengre straff for å ha publisert artikler som inneholdt «statshemmeligheter» i et nyhetsmagasin i Hongkong. Hun slapp ut i 1999 av helsemessige årsaker.

Nå sitter hun inne for tredje gang, mens hun lider av høyt blodtrykk og svakt hjerte. Før hun ble arrestert i fjor skrev hun mest for den kinesiskspråklige nettutgaven til Deutsche Welle. Der har hun fra tid til annet kommet med flengende kritikk av det kinesiske lederskapet, inkludert president Xi Jinping. Sånt gjør man ikke ustraffet i disse dager.

Gao Yu har anket dommen på sju år. Om hun kommer noen vei med det, er heller tvilsomt. Det nåværende regimet i Beijing har utmerket seg med en stadig mer uforsonlig linje overfor opposisjonelle.