Dømt for å ha lagt ut «Pitbullterje» på nett

Syntes bare det var en «kul greie».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En 45 år gammel mann er dømt til 15 dagers betinget fengsel for å ha lagt ut den norske filmen «Pitbullterje» på nett.

Mannen er også dømt til å betale 50.000 kroner i erstatning til eierne av opphavsretten til filmen. Dommen er mildere enn aktors påstand, som var ubetinget fengsel i 15 dager og en erstatning på 330.000 kroner.

Erkjente straffskyld

Under Fredrikstad tingretts behandling av saken tilsto 45-åringen hva han hadde gjort, og erkjente straffskyld.

Han forklarte at han hadde sett filmen gjennom en lovlig visning (streaming) på nettet. Uten å tenke over lovligheten kopierte han samtidig filmen, og lagret den på sin egen harddisk.

Etterpå laget han en link til en kjent piratfilmside på internett, slik at de som ville kunne se filmen. Heller ikke nå tenkte han over lovligheten over det han gjorde.

«Kul greie»

Han sa i Fredrikstad tingrett at han ikke tenkte over konsekvensene. Han syntes bare det var en «kul greie» å klare å tilgjengeliggjøre filmen på denne måten. I retten sa han at han først i ettertid hadde forstått at det han gjorde var ulovlig.

SLUPPET PÅ NETT: «Pitbullterje» ble sluppet på nett samtidig som filmen gikk på kino. Nå er mannen som distribuerte filmen dømt for forholdet. Foto: PROMO
SLUPPET PÅ NETT: «Pitbullterje» ble sluppet på nett samtidig som filmen gikk på kino. Nå er mannen som distribuerte filmen dømt for forholdet. Foto: PROMO Vis mer

Telleverket på piratnettstedet viste at «Pitbullterje» ble lastet ned minst 2.770 ganger fra november 2005 til januar 2006.

I straffeutmålingen har retten lagt vekt på 45-åringens forklaring om at motivet for å legge ut filmen kun var å se om han klarte det rent teknisk. Mannen har ikke hatt økonomisk eller annet utbytte av handlingen, men opphavsrettseierne har lidd økonomisk tap.

(NTB)

«TENKTE IKKE»: I retten sa mannen som kopierte filmen at han «ikke tenkte over konsekvensene». Her ser du Atle Antonsen i rollen som misfornøyd nisse i filmen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer