Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Se og Hør»-skandalen i Danmark:

Dømt redaktør i «Se og Hør»-saken: - Jeg ville gjort det igjen

Den tidligere sjefredaktøren Kim Henningsen, mener han ikke gjorde noe galt i saken om overvåkning av kjendisers kredittkortopplysninger. 

SKANDALE: Tidligere sjefredaktør Kim Henningsen i danske «Se og Hør» mener han ikke har gjort noe galt, og at han ville gjort det igjen. Torsdag ble det danske bladet dømt for å ha overvåket pengebruken til kjendiser og kongelige i Danmark. Foto:Christian Liliendahl/NTB scanpix
SKANDALE: Tidligere sjefredaktør Kim Henningsen i danske «Se og Hør» mener han ikke har gjort noe galt, og at han ville gjort det igjen. Torsdag ble det danske bladet dømt for å ha overvåket pengebruken til kjendiser og kongelige i Danmark. Foto:Christian Liliendahl/NTB scanpix Vis mer

Torsdag falt dommen i den såkalte «Se og Hør»-saken. To tidligere redaktører, to journalister og en IT-operatør fra danske «Se og Hør», ble kjent skyldige i saken hvor bladet hadde brukt en IT-operatør i firmaet Nets til å skaffe seg opplysninger om kjente personers bruk av kredittkort.

For tre av dem ble hele dommen gjort betinget, som betyr at de slipper å sone i fengsel.

Nå sier den tidligere sjefredaktøren Kim Henningsen, som fikk en dom på et års betinget fengsel, at han fortsatt mener at han ikke har gjort noe galt, skriver danske Ekstra Bladet.

- Jeg er veldig lei for at man mener jeg burde ha visst at en ansatt nærmest brøt seg inn i sin egen virksomhet. Jeg kan ikke se hvordan jeg skulle ha visst det. Men det er den konklusjonen retten har kommet frem til, sier han til avisen.

IKKE GJORT NOE GALT:  Den tidligere sjefredaktøren Kim Henningsen mener han ikke har gjort noe galt i saken. FOTO: Mads Nissen / Epa / NTB Scanpix
IKKE GJORT NOE GALT:  Den tidligere sjefredaktøren Kim Henningsen mener han ikke har gjort noe galt i saken. FOTO: Mads Nissen / Epa / NTB Scanpix Vis mer

Vil ikke endre arbeidsmetoder

Han uttaler at han mener det aldri hadde blitt en sak, hvis kilden deres hadde sittet ved nattbordet, og hatt tilgang til opplysningene uten å skulle foreta seg alle mulige krumspring.

Derfor vil han heller ikke endre arbeidsmetodene sine, bortsett fra å betale kilder hvitt i stedet for svart.

- Jeg ville nok gjort det hvitt, men ellers ville jeg gjort det igjen. Jeg har etter min overbevisning ikke gjort noe lovstridig, sier han til Ekstra Bladet.

Brukt til å lage saker

Opplysningene som ble skaffet av IT-operatøren, ble brukt til å lage flere saker, blant annet en om prins Joachim og prinsesse Maries bryllupsreise til Canada i 2008, skriver NTB.

Til sammen var seks personer på tiltalebenken. Det var bare én av de seks tiltalte som ble frifunnet.

De to som fikk ubetingede fengselsdommer, og som dermed må i fengsel, var den tidligere sjefredaktøren i danske Se og Hør, Henrik Qvortrup, og IT-operatøren Peter Bo Henriksen.

Qvortrup ble dømt til ett år og tre måneders fengsel, men ett år ble gjort betinget på vilkår av at han utfører samfunnstjeneste. Dermed må den tidligere sjefredaktøren kun sone tre måneder.

Også kilden, Peter Bo Henriksen, må i fengsel. Av alle de tiltalte har han fått den strengeste straffen, ett år og seks måneders fengsel, ifølge Mediawatch.

Ifølge dansk TV 2 har han imidlertid valgt å anke dommen. Qvortrup vurderer også å anke, ifølge Berlingske Tidende.

- Vi gikk over streken

Den første dommen i saken falt i slutten av august i år. Tidligere nyhetssjef i danske Se og Hør, Lise Bondesen, og tidligere redaksjonssjef Kim Bretov, ble dømt til seks måneders betinget fengsel og 120 timers samfunnstjeneste, etter å ha blitt funnet skyldige i å ha krenket privatlivet til danske kjendiser.

Bondesen og Bretov innrømmet i retten at Se og Hør hadde benyttet seg av kredittkortopplysninger til å spore opp danske kjendiser.

- Vi gikk over streken, medga Bondesen gråtkvalt i retten.

Aller Media A/S, som eier Se og Hør og Dagbladet, fikk også i august en bot på 10 millioner danske kroner.

Konsernets advokat, Hans Jakob Folker, har tidligere uttalt at Aller ønsker å vedkjenne seg sitt ansvar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media