Dømt til å lage film

Mikael Persbrandt soner promilledom med ungdom i trøbbel.

(Dagbladet.no:): Mikael Persbrandt er i gang med å sone promilledom. Superstjernens straff er å filme.

I fjor sommer ble Persbrandt tatt for fyllejøring til lands og til vanns i Stockholm. Politiets alkotest viste 1,02 promille bak bilrattet og 0,94 i båt i Stockholms skjærgård.

Straffen ble 40 timers samfunnsstraff, og det var skuespilleren selv som foreslo å bruke disse timene foran kamera til en dokumentarfilm som rollefigur for ungdom på skråplanet. Opptakene er begynt i prosjektet K.A.M.P. - "Kriminellt Avståndtagande Motiveras av Polare", skriver Aftonbladet.

- Det handler om å møte ungdommene, lytte og hjelpe. Persbrandt er der som menneske, ikke som kjendis, sier regissøren Håkan Bjerking. Filmen skal brukes til må motivere ungdommer i risikosonen inn på rette spor.

- Vi vil hjelpe han

19 år gamle Ahmet Sezer er av ungdommene i KAMP-prosjektet som møter skuespillerstjernen i dokumentarfilmen.

- Jeg tror det er bra for han å treffe ungdommer så han får se hvordan vi har det. Vi lytter på han også, og forsøker å hjelpe han, sier 19-åringen etter Persbrandts turbulente vinter.

Nå er superstjernen er travel enn noen gang, både på teaterscenen i Stockholm med ex-forloveden Maria Bonnevie i  "Frøken  Julie" og med film- og tv-prosjekter.

Kautokeino-opprøret

Kommende fredag starter Persbrandt opptak i Målselv som en av hovedrolleinnehaverne i et av årets største norske filmprosjekt. Nils Gaups film om det store sameopprøret i 1852 har et budsjett på 50 millioner kroner. Kautokeino anno 1852 er spesialbygd i Målselv, og Persbrandt har rollen som handelsmannen Ruth. Han levde av å selge sprit til samene.

Den samiske skuespilleren Mikkel Gaup, kjent fra blant annet Oscar-nominerte Veiviseren, har den mannlige hovedrollen som samisk opprørshelt. Den finske samiske filmstjernen Anni Kristiina Juuso har den kvinnelige hovedrollen.

MÅ STRAFF-FILME: Den svenske skuespillere Mikael Persbrandt.