- Dømt til å mislykkes

Etter 2,5 millioner solgte bøker om «Livets døtre», er pocketbokdronning May Grethe Lerum dømt til å gå på en nedtur. - Alt tyder på at den nye romanserien min vil bli en fiasko i forhold, sier hun.

ÅL i Hallingdal (Dagbladet): «Solgudens krukke» er navnet på den nye serien, som ble lansert med stor ståhei i går.

- Nesten uansett hvordan denne serien går, så vil jeg bli konfrontert med at den er en fiasko i forhold til «Livets døtre». Jeg kan ikke toppe en sånn suksess. Det er mange flere serier på markedet nå, og flere såpeserier på fjernsyn, sier Lerum, som gruer seg til alt oppstusset som kommer i kjølvannet av at en av landets bestselgende forfattere kommer med en ny serie.

21 nye bøker

Lerum satte et hardt og definitivt punktum for «Livets døtre» etter 35 bind og 2,5 millioner solgte bøker. «Solgudens krukke» en helt ny romanserie med start i år null.

- Det ville blitt meningsløst for meg å skrive tjue bonderomaner til, er Lerums oppriktige forklaring.

May Grethe har bestemt at den nye serien totalt blir på 21 bøker, én fra hvert hundreår.

- I denne serien følger vi ikke en slekt eller en person, men en gullkrukke. Den første boka handler fra Betlehem i år null, men handlingen i de forskjellige bøkene er fra forskjellige steder. Men, for all del, dette er ingen historieserie, alle serielitteraturens ingredienser er med. Den gode fortellingen står i sentrum, beroliger Lerum.

Hun tar som vanlig imot pressen i «skrivestuggu» hjemme i Ål. Stua er gul og ligger på en liten høyde bak det digre, røde huset som rommer May Grethes samboer, tre barn og schæferen Baccus. På det solide trebordet inne i stua står en terrin med rykende varm betasuppe, ved siden av et fat med søte lefser og rundstykker. May Grethe konsentrerer seg om å rulle røyk.

Størst i Norge

På tross av den enorme suksessen med «Livets døtre» var Lerum aldri i tvil om at serien måtte og skulle slutte en gang, og etter 35 bind var det ugjenkallelig forbi for serien som hadde norgeshistoriens største førsteopplag.

Den første boka i «Livets døtre» ble trykt i 70000 eksemplarer. Den første boka i «Solgudens krukke» har et førsteopplag på 50000. Og kritikerne sitter klare med nyspissede rødblyanter.

- Akkurat nå er jeg full av skrekkblandet fryd. Det føles som en mellomting mellom å vinne i Lotto og at huset ditt brenner. Men denne gangen er jeg tryggere på omgivelsene rundt meg. Jeg har ikke mistet noen venner de ti årene jeg har holdt på med «Livets døtre», så jeg regner med at de er her for å bli. Her oppe i Hallingdal er det lite jantelov. Det står respekt av å tjene penger her, og ingen kritiserer deg for det. Det ville vært verre hvis jeg hadde blitt på Vestlandet, sier Lerum, som i sitt mest inntektsbringende år i løpet av «Livets døtre»-feberen tjente 5,2 millioner kroner

Selvkontroll

Suksess og store penger til tross, May Grethe ville ikke vært i tvil hvis noen tilbød henne å bli slank mot 25 prosent av intellektet hennes.

- Jeg ville ikke nølt et sekund. Jeg ligger også under for presset om å være tynn. Jeg leste noe interessant her om dagen, at målet for selvkontroll har forflyttet seg fra én kroppsåpning til en annen. Tidligere gjaldt det å knipe igjen beina, nå er det munnen som skal knipes igjen, sier May Grethe og sender ut en sky av rullingsrøyk.

Selvkontrollen inne i skrivestuggu har vært dårlig, for det er ikke så mye som en lefsesmule igjen på tallerkenene våre.

sissel.fantoft@dagbladet.no

Snart halvveis: May Grethe Lerum har skrevet 9 av 21 bøker i sin nye serie, "Solgudens krukke".