Dømt til å tape

Tv-kjendis Max Marius Almaas og hans utkårede står i fare for å få sitt forhold ødelagt når TVNorges «Ungkaren» er ferdig, hevder realityforsker.

Forsker på reality-tv Ingeborg Rydsaa håper at tv-serien «Ungkaren» ikke ender med at Max Marius Almaas innleder et seriøst forhold til kvinnen som blir utvalgt til slutt. Hun levner nemlig ikke paret særlig stor sjanse:

- Jeg tviler på at forholdet vil vare. Utvelgelsesprosessen vil være en for stor belastning.

Rydsaa tror at en voldsom interesse fra mediene og folk flest, og ikke minst fordømmelsen fra publikum, vil ødelegge forsøket på å leve ut et privat kjærlighetsforhold.

- Pinlig og dårlig

Den 28 år gamle medieviteren har skrevet en hovedoppgave om reality-tv. «Spillet om virkeligheten» er basert på forskning og egne opplevelser som deltaker i TVNorges «Villa Medusa».

- Jeg synes «Ungkaren» er et utrolig dårlig konsept. Det er pinlig å se kvinner som gjør sitt beste for å se bra ut og behage mannen. Det dreier seg bare om å vise fram sine feminine dyder, sier Rydsaa.

Vesten kritiserer den muslimske kulturen, der foreldrene velger ut ektefeller for barna, mens vi selv overlater dette til en kommersiell tv-kanal.

- Får problemer

- Vi lager underholdning av og forenkler noe som er vanskelig, nemlig å finne en livsledsager, og overlater dette til kommers-tv.

Ingeborg Rydsaas forskning viser at de som deltar i reality-tv på en eller annen måte blir negativt merket.

- Alle som deltar, får reaksjoner og problemer i etterkant. De må gjennom flere spørsmål og tester som setter i gang en rekke prosesser.

- Realitydeltakerne må svare på spørsmål om sitt sexliv, om forholdet til sine foreldre, om de er blitt slått, om barndommen - en rekke meget private ting, sier Rydsaa.

Selv om deltakerne er smarte og skarpe kvinner, sitter seerne igjen med et blond & billig -stempel på deltakerne. Rydsaa mener også at barn under 18 år ikke bør se på «Ungkaren».

- Voksne mennesker vil kunne se på «Ungkaren» med en viss ironi og avstand. Jeg underviser barn i 5.- 7. klasse, og det eneste de er opptatt av, er kvinnenes ytre. De evner ikke å se kvinnen bak kjolen.

Rydsaa mener ikke at reality-tv er skadelig for barn. Men dersom de ser på «Ungkaren», er det viktig at de snakker om inntrykkene etterpå med en voksen.

ELLE MELLE: Hvem skal Max Marius Almaas velge? Forsker og eks-realitydeltaker Ingeborg Rydsaa tror forholdet han innleder med sin utvalgte vil bli ødelagt av mediepress, fordømmelse og sladder.
FORSKER: Eks-realitydeltaker Ingeborg Rydsaa har forsket på reality-tv.