Nord-Korea

Dømt til døden for «Squid Game»

En nordkoreansk innbygger skal ha blitt dømt til døden for å ha smuglet den populære Netflix-serien inn i landet.

SQUID GAME: Den sørkoreanske Netflix-serien har blitt enormt populær. Nå skal den også ha nådd Nord-Korea. Video: Netflix Vis mer
Publisert

Netflix-serien «Squid Game» er blitt enormt populær på kort tid.

I oktober ble den sørkoreanske serien den mest sette på strømmetjenesten noensinne, sett av 142 millioner husholdninger ifølge Netflix' egne tall. Det skriver underholdningsnettstedet Deadline.

Og en av karakterene i «Squid Game» er en nordkoreansk flyktning.

Nå skal serien også ha nådd inn i landet, der en mann skal være dømt til døden for å ha smuglet og solgt kopier av den.

Det er Radio Free Asia (RFA) som melder dette, basert på kilderapporter fra innsida av Nord-Korea. RFA er en privat, ideell nyhetsorganisasjon som er finansiert av amerikanske myndigheter.

De leverer redaksjonelt uavhengig innhold, med målsetting om å tilby nøyaktig og usensurerte nyheter til land i Asia.

Saken er også omtalt av finansnettstedet Forbes, filmnettstedet Indiewire og underholdningsnettstedet Variety, for å nevne noen.

Myndighetene i Nord-Korea skal ha implementert en ny lov i fjor, som har til hensikt å eliminere «reaksjonære tanker og kultur».

Loven skal åpne for dødsstraff for å se, beholde eller distribuere «kapitalistiske medier» - og gjelder spesielt for innhold fra Sør-Korea og USA, ifølge RFA.

7 elever arrestert

Kilder skal ha fortalt til RFA at nordkoreanske myndigheter tok sju videregåendeelever på fersken mens de så på «Squid Game».

Det bekrefter også ansatte i det nordkoreanske politiet overfor RFA.

POPULÆR: Netflix-serien Squid Game har tatt seerne med storm og ligger an til å bli den mest strømmede serien. Video: Netflix. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- De ble tatt av sensurarbeiderne i 109 Sangmu, som hadde fått et tips, opplyser politikilden til nettstedet. Han sikter til myndighetenes gruppe «Surveillance Bureau Group 109», som spesialiserer seg i å ta de som ser på ulovlige videoer.

Vedkommende som skal være tatt for smugling, skal ha fått tak i en kopi av serien i Kina, for så å smugle den tilbake over grensa. Personen skal ha solgt minnepinner som inneholdt kopier av serien.

Dømt til døden

Ifølge RFAs kilder er personen dømt til døden ved eksekusjonspelotong, som er henrettelse ved skyting, ofte utført av flere militære.

En av studentene som kjøpte en kopi av serien, skal ha fått livstid i fengsel. De seks andre som så serien, skal ha blitt dømt til fem års straffarbeid.

FJERNER: Netflix må sensurere denne scenen i serien «Squid Game» etter at nummert på kortet har blitt ringt over 4000 ganger. Video: Netflix Vis mer

Arrestasjonen av de sju studentene skal være første gang myndighetene tar i bruk den nye loven i en sak som involverer mindreårige, skal politikilden ha opplyst til nettstedet.

Fikk sparken

Både lærere og skoleledelsen skal ha fått sparken, og skal ifølge RFAs kilder ha blitt forvist til å jobbe i avsidesliggende gruver.

Det var i forrige uke at de første kopiene av «Squid Game» begynte å dukke opp i Nord-Korea, i form av kopier delt på minnepinner og SD-kort, ifølge RFA.

Ifølge en artikkel publisert i Washington Post i august 2019, blir visse sørkoreanske medier ansett som farlige av nordkoreanske myndigheter fordi de oppfordrer folk til å flykte fra landet.

Både K-pop og amerikansk popmusikk har spilt en viktig rolle i å underminere nordkoreansk propaganda, ifølge den amerikanske avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer