Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dømt til fengsel for musikkterror

Hans Jacob Strai (50) spilte rock og klassisk så veggene dirret om natta.

(Dagbladet.no): Da Hans Jacob Strai nektet å dempe musikken etter gjentatte naboklager, brøt politiet seg inn og beslagla sørlendingens kraftige anlegg.

I Aust-Agder tingrett i formiddag ble 50-åringen dømt til 18 dagers ubetinget fengsel for å ha forstyrret naboenes nattero ved tre tilfeller i mars, juli og september i fjor.

Tingretten slår også fast at Strai har truet en nabo over telefon med at han skulle lage «et helvete», og at han forulempet en kvinnelig politibetjent da hun beslagla anlegget hans.

Prinsippsak

Den dedikerte musikkelskeren fra Staubø i Arendal har en stor samling plater, bestående av mye rock og klassisk musikk.

- Jeg etterlyser en grense for hvor høyt det er lov å spille musikk i sitt eget hjem, sier Strai til Agderposten.

Han er ikke overrasket over dommen, men vurderer å kjøre en prinsippsak for å finne ut av hvor denne grensen går.

De siste tre årene har Strai fått beslaglagt fire musikkanlegg, og tapt kampen i høyesterett om å få det opprinnelige anlegget til 60 000 kroner tilbake. En dom i tingretten i 2004 for lignende tilfeller, som resulterte i bot på 12 000 kroner, har virket skjerpende på straffen.

BEHOLDER PLATENE:  Hans Jacob Strai fikk inndratt anlegget, må sone 18 dager i fengsel og betale fem tusen kroner i saksomkostninger etter å ha spilt høy rockemusikk om natta. Men platesamlinga får han beholde. Foto: Anne Karin Andersen/Agderposten
BEHOLDER PLATENE: Hans Jacob Strai fikk inndratt anlegget, må sone 18 dager i fengsel og betale fem tusen kroner i saksomkostninger etter å ha spilt høy rockemusikk om natta. Men platesamlinga får han beholde. Foto: Anne Karin Andersen/Agderposten Vis mer

Første fengselsdom

Norsk rett allikevel aldri gitt høyere straff enn bøter for å ha forstyrret omgivelsenes nattero med høy musikk eller støy.

- Jeg mener dette er en urimelig reaksjon fra tingretten, siden ingen har fått fengselsstraffer i slike saker tidligere. Vi vil nok komme til å anke straffeutmålingen, og kanskje også skyldspørsmålet, sier Strais advokat Thomas Meinich til Dagbladet.no.

I dommen fra Aust-Agder tingrett har en politibetjent forklart at veggene på Strais hus dirret av musikken natta de beslagla anlegget.

- I perioder har det vært helt vilt. Naboens musikk har dundret tvers gjennom veggene. Ei natt jeg var på do, var det som om Freddie Mercury sto i naborommet og sang for full hals, uttalte nabo Petter Halvorsen til Dagbladet i 2004, etter at Strai ble fradømt anlegget.

Les hele dommen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling