Don Martin sier han har fått fyken fra Gatas parlament. De ville ikke ha ham med på neste skive

- Jeg vil være ærlig og forklare hva som skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I fjor vinter sto rapperen Don Martin på podiet i Stavanger konserthus og mottok Spellemann-pris for soloalbumet «En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt».

På den tida var han også ett av tre medlemmer av den kjente norske rapgruppa Gatas parlament.

Noen måneder etter den store Spellemann-suksessen fikk han imidlertid beskjed om at resten av gruppa ikke ville ha ham med på deres kommende album. 

- Det var et sjokk for meg, for jeg har brukt sykt mange år av livet mitt på å være med i det bandet, forteller Don Martin til Dagbladet.

Fikk beskjed i fjor Rapperens brudd med Gatas parlament har aldri blitt bekreftet offentlig før, og på gruppas hjemmeside står Don Martin ennå oppført som medlem.

- Jeg er ikke med i Gatas parlament lenger. Og jeg vil være ærlig og forklare hva som skjedde. Det skylder jeg fansen og de som følger meg. For da jeg forlot bandet var det ingen som fortalte det på en ordentlig måte til omverdenen, sier rapperen.

Don Martin forteller at han ble fortalt nyheten om at bandet ville gi ut album uten ham over en øl med Gatas parlament-medlemmet Elling Borgersrud på forsommeren i fjor.

SPELLEMANN-BELØNT: Don Martin vant Spellemann i klassen urban i fjor. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SPELLEMANN-BELØNT: Don Martin vant Spellemann i klassen urban i fjor. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Elling fortalte meg at fortalte meg at de ville gjøre ei skive uten meg, og slik var det bare. Da følte jeg at de hadde bestemt seg for at jeg ikke var med i bandet lenger. Å gi ut ei plate uten meg var å gi meg fyken, sier Don Martin, og legger til:

- Men at jeg slutta helt i bandet var sikkert både mitt og Ellings valg. Han ville ikke ha meg med på albumet, og jeg sa da at jeg ikke kom til å bli med seinere igjen heller. Når en eller flere ikke ville at jeg skulle være med, så er det ikke mulig å være i et slikt kreativt forhold. Det var jævlig kjipt, og ikke en del av planen.

Ville gi seg Don Martin slipper i dag låta «Berg- og dalbane» om alle oppturene og nedturene i karrieren. Her rapper han blant annet at «ethvert band har et komplisert indre liv, og hvis man løser det får man Nobelprisen i kjemi».
 
- Å være i et band over så mange år som Gatas parlament eksisterte, ble litt som å være kjæreste, kollega og bestevenn med de samme folka som du var med da du var fjorten år. Man vokser fra hverandre på veien. Det blir som en klassetur som aldri tar slutt, der du plutselig blir voksen, sier rapperen.

I låta skriver han også at «det føltes som det stoppa opp, og noen ganger er det bare sånn at nok er nok». I 2012, mens han enda var en del av Gatas parlament, vurderte han nemlig å gi seg som musiker. 

- Vi hadde ikke vært den samme enheten på mange år. Jeg følte at vi ikke kom noen vei som band sammen. Selv om vi lagde låter, var det vanskelig å få det til å funke. Jeg hadde aldri noen planer om å gå videre med karrieren og kutte ut Gatas parlament, men jeg holdt på å gi meg med musikk.

Året før hadde Gatas parlament deltatt i Melodi Grand Prix. Don Martin er åpen om at han var uenig i det valget. 

- Det er sinnsykt mange flinke folk som jobber der, så jeg vil ikke pisse på deres greie. Men for meg var det helt feil. Det var noe vi gjorde for å prøve å samle troppene igjen. Alle gjør dritt man ikke er gira på å gjøre for bandet sitt, men å være med i Melodi Grand Prix skar i hjertet mitt, sier rapperen, og utdyper:

FORTIDA: Her er Don Martin sammen med brødrene Aslak og Elling Borgersrud i Gatas Parlament under Melodi Grand Prix i 2011. Nå er bare sistnevnte igjen i gruppa sammen med Jester.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
FORTIDA: Her er Don Martin sammen med brødrene Aslak og Elling Borgersrud i Gatas Parlament under Melodi Grand Prix i 2011. Nå er bare sistnevnte igjen i gruppa sammen med Jester. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Jeg har et øyeblikk som jeg husker veldig godt. Jeg og Elling skulle begynne ute i publikum. Like før verset vårt, kanskje et sekund før, så jeg inn i kameraet og tenkte «hva faen er det jeg driver med nå». 

Vant Spellemann Han forteller at han bestemte seg for å fortsette med musikken da Tommy Tee spurte om han hadde lyst til å gjøre ei soloskive, på siden av Gatas parlament. Den endte han altså opp med å vinne Spellemann-pris for, og låta «Nilsen» ga ham Nopas tekstpris for 2013.

- Som rapper funker jeg best nå, og jeg skriver bedre enn noen sinne. Og når jeg nå gjør min greie, som treffer så jævlig godt, er det vedlig kult. Vi hadde suksess i Gatas parlament, men dette føles helt klart størst for meg, sier Don Martin.

Elling Borgersrud i Gatas Parlament forklarer hendelsene som førte til at Don Martin ikke er med i Gatas parlament slik:

- Vi hadde jobbet mye på egenhånd mens Don Martin gjorde sine soloting, og oppfattet det slik at han var mer opptatt av det. Etter hvert var vi kommet så langt i arbeidet med plata, at vi syntes det var best at vi også gjorde den ferdig selv. Men Don Martin har nå funnet sin egen greie. Hvis man skal bruke en tv-serie-metafor, så har Don Martin fått en egen spin off-serie som for tiden går på tredje sesongen, sier Borgersrud.

CV Don Martin

• Heter egentlig Martin Ahzami Raknerud.

• Var med i rapgruppa Gatas parlament sammen med Elling Borgersrud og Jester fram til i fjor. Aslak Borgersrud slutta i 2011.

• En av veteranene i norsk hip hop. 

• Har hatt solosuksess med albumet «En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt» fra 2013. 

• Aktuell med låta «Berg- og dalbane».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer