Don Røkke

Røkkes pressekonferanse i dag overbeviste ingen av de argeste kritikerne. Men han snakket til folket.

MØTTE PRESSEN I DAG: - Dette kommer til å kjede dere, sa Røkke. Han fikk rett, skriver Martine Aurdal. Foto: Scanpix 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
MØTTE PRESSEN I DAG: - Dette kommer til å kjede dere, sa Røkke. Han fikk rett, skriver Martine Aurdal. Foto: Scanpix Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

«Jeg føler meg som en blanding av Snåsamannen og Don Corleone,» sa Kjell Røkke til pressen i dag. Han føler at omverdenen stiller store krav til han, urettferdige krav som han ikke kan oppfylle uten både overnaturlige evner og en kynisk pistol mot tinningen. Utsagnet var del av en nesten endeløs rekke spissformuleringer på dagens etterlengtede pressekonferanse. De overskygget ikke budskapet.

En tydelig sliten Røkke ga inntrykk av å være sterkt personlig preget av den siste tidas mediestorm. Han fortalte at han angrer på at han ikke hørte på «sin kloke kone» da hun advarte han mot å gå i eierskap med staten. Den siste tida har gitt han vondt i magen og søvnløse netter, og har vært i overkant av hva han kan tåle. At det er tøft å stå i medienes søkelys, bør ingen være i tvil om. Det bør likevel Røkke tåle, når han styrer så store deler av samfunnets verdier. Han er ikke et medieoffer. Han er en av landets rikeste og mektigste menn.

«Dette kommer til å kjede dere, for dette er industrielt og framtidsrettet,» sa Røkke til oss. Deretter fulgte en times presentasjon av industrieventyret Aker, av svetten og av tårene som har bygget norske arbeidsplasser. Han fikk rett. Vi kjedet oss. Ikke fordi vi ikke skjønte hva han snakket om, men fordi vi ventet på at han skulle komme til saken. Aker-saken handler nemlig ikke om hvorvidt Røkke har skapt arbeidsplasser eller ikke.

Det er nesten utrolig at det er mulig å snakke så lenge og samtidig si så lite om sakens kjerne. Kjell Inge Røkke innrømmet ingen feil, verken i forhold til om aksjonæravtalen er oppfylt eller om prisen på oppkjøpet i Aker Solutions var riktig. «Hvis jeg har rett, og jeg tror jeg har rett, så gir jeg meg aldri,» var budskapet. Politisk endret pressekonferansen dermed ingenting. Røkke har lang erfaring som kapitalist, og er kjent for sitt råkjør mot minoritetsaksjonærer. Han har sittet i fengsel for korrupsjon, og har etter årelange rettssaker blitt nødt til å betale erstatning til aksjonærer han har snytt for penger. Nå har han behandlet staten som en hvilken som helst annen minoritetsaksjonær. Transaksjonen er gjort og vil ikke bli omgjort.

Men for dem som fulgte pressekonferansen fra tv-kroken hjemme gjorde nok historien om Aker susen. For dem er arbeidsplassene viktigere enn hvorvidt staten har betalt rett pris for oppkjøpet. Røkke likner slik mafiabossene som skaffer seg respekt i befolkningen. De bruker skitne metoder, men de beskytter dem som betaler for det. Industribyggeren Røkke utnytter alle smutthull for å skape størst mulig verdier i selskapene sine. Samtidig skaper han arbeidsplasser for befolkningen. Slik likner han mer på Don Corleone enn på Snåsamannen.