Donald-blad ble solgt for 98 000 kroner

Høyeste pris i Norge noensinne.

DYR LESNING: Slik ser det altså ut, det første nummeret av Donald Duck & Co, som kom ut i desember 1948. Det er seinere blitt opptrykt både i 1978 og 1988, ved henholdsvis 30- og 40-årsjubileet, og mange sitter nok på disse nyere eksemplarene. Faksimile: DONALD.NO
DYR LESNING: Slik ser det altså ut, det første nummeret av Donald Duck & Co, som kom ut i desember 1948. Det er seinere blitt opptrykt både i 1978 og 1988, ved henholdsvis 30- og 40-årsjubileet, og mange sitter nok på disse nyere eksemplarene. Faksimile: DONALD.NOVis mer

(Dagbladet): Kanskje det er på tide å sjekke loftet eller hyttedoen for gamle tegneserier? Er du ekstra heldig, kan du nemlig sitte på ei gullgruve:

I kveld ble et eksemplar av det aller første nummeret av norske Donald Duck & Co, fra 1948, solgt for svimlende 98 000 kroner på auksjon i Oslo. I tillegg kommer 25 prosent i salær.

- Et Donald-blad har aldri blitt solgt for så mye i Norge tidligere, sier Åge Salin i auksjonsselskapet Skanfil til Dagbladet.

Hard budrunde Auksjonen foregikk både i en auksjonssal på Brynseng i Oslo og på nettet. Ifølge Salin var det til sammen fem budgivere, og runden var hard.

- De siste 40 000 kronene var det bare to igjen. En budgiver på nettet fikk tilslaget, sier han.

Det fins en del bevarte eksemplarer av nr. 1 1948 i omløp. Grunnen til den høye summen er først og fremst det 66 år gamle bladets tilstand.

- Det var av meget god kvalitet, nesten mint (auksjonssjargong for «som nytt», red.anm.). Et annet eksemplar vi hadde for en stund tilbake, fikk bare 4000, sier Salin.

Menn mellom 40 og 60 Han opplyser at markedet for tegneserier er voksende, med høyere og høyere priser.

- For åtte år siden solgte vi et blad for 27 000 kroner, og for to år siden gikk et eksemplar for 55 000. Men de var heller ikke i så god stand som dette bladet, sier han.

Det er full diskresjon rundt kjøpers anonymitet. Men Salin har en klar oppfatning om hvem de typiske kjøperne er.

- Det er som regel menn i alderen 40-60 år, som er blitt samlere, og som fra før er ivrige Donald-lesere, sier han.

Aukrust-kort En tilhører som var på plass i salen under kveldens auksjon, bekrefter at Donald-bladet var i svært god stand.

- Det var i helt eksepsjonelt god stand, som nytt, sier han til Dagbladet.

Tilhøreren forteller at objektet før det norske Donald-bladet var et eksemplar av det aller første amerikanske nummeret, fra 1935.

- Det gikk for 22 000 kroner, men var nærmest i filler. Hadde det vært i god stand, hadde vi virkelig snakket store penger, sier han.

I morgen skal frimerker og postkort auksjoneres bort. Også da ventes store summer og harde budrunder; flere av de tidligste julekortene av Kjell Aukrust er allerede oppe i over 7000 kroner.