Donald Ducks 70 år som norsk seriehelt feires med seks bøker

Wandrups utvalgte: 50-tallet var Carl Barks' tiår.

PAPEGØYE-LØYER: En av Carl Barks' lengre fortellinger er med i boka, som fortsettelsesserie i 1958. "Donald Duck og den rare papegøyen" er en fortelling som starter i Andeby og fører Donald og guttene til "en havneby i tropene".
PAPEGØYE-LØYER: En av Carl Barks' lengre fortellinger er med i boka, som fortsettelsesserie i 1958. "Donald Duck og den rare papegøyen" er en fortelling som starter i Andeby og fører Donald og guttene til "en havneby i tropene". Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEGNESERIE: For enkelte av oss har Donald Duck vært en venn for livet. Ikke bare lærte vi å lese og skrive gjennom disse heftene, vi ble introdusert for en livsfilosofi. For Donald var ingenting umulig. Han satset alltid på å bli verdens beste.

I et av bladene i den ferske boka «Donald Duck & Co - 50-tallet» vil han bli reparatør. Men som så ofte rammes han av hybris, overmot, og ender i katastrofe. I neste nummer er han likevel tilbake, med nye drømmer, og ny mulighet for å mislykkes. Opp igjen, som barn får høre når de faller. Donald i et nøtteskall.

Øyvind Holen har lagd en utmerket intro til den første av seks antologier som utgis for å feire at det er 70 år siden Donald kom til Norge i 1948. Her poengterer han at 50-åra var tiåret til Carl Barks. Hans korte historier, av den typen vi har nevnt, vekslet med lange fortellinger om Donald og guttene på eventyr ute i den store verden, historier som skapte drømmer om å reise jorda rundt.

Holen nevner også Helene C. Kløvstad, som med liv og sjel gikk opp i jobben som oversetter og fornorsker av Andeby-universet. Boka er full av tidskoloritt. Ingenting er som en bunke gamle Donald.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer