Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Donald Ducks 70 år som norsk seriehelt feires med seks bøker

Wandrups utvalgte: 50-tallet var Carl Barks' tiår.

PAPEGØYE-LØYER: En av Carl Barks' lengre fortellinger er med i boka, som fortsettelsesserie i 1958. "Donald Duck og den rare papegøyen" er en fortelling som starter i Andeby og fører Donald og guttene til "en havneby i tropene".
PAPEGØYE-LØYER: En av Carl Barks' lengre fortellinger er med i boka, som fortsettelsesserie i 1958. "Donald Duck og den rare papegøyen" er en fortelling som starter i Andeby og fører Donald og guttene til "en havneby i tropene". Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEGNESERIE: For enkelte av oss har Donald Duck vært en venn for livet. Ikke bare lærte vi å lese og skrive gjennom disse heftene, vi ble introdusert for en livsfilosofi. For Donald var ingenting umulig. Han satset alltid på å bli verdens beste.

I et av bladene i den ferske boka «Donald Duck & Co - 50-tallet» vil han bli reparatør. Men som så ofte rammes han av hybris, overmot, og ender i katastrofe. I neste nummer er han likevel tilbake, med nye drømmer, og ny mulighet for å mislykkes. Opp igjen, som barn får høre når de faller. Donald i et nøtteskall.

JUBILEUM: I løpet av året kommer seks bøker som tiår for tiår presenterer utvalgte hefter i sin helhet.
JUBILEUM: I løpet av året kommer seks bøker som tiår for tiår presenterer utvalgte hefter i sin helhet. Vis mer

Øyvind Holen har lagd en utmerket intro til den første av seks antologier som utgis for å feire at det er 70 år siden Donald kom til Norge i 1948. Her poengterer han at 50-åra var tiåret til Carl Barks. Hans korte historier, av den typen vi har nevnt, vekslet med lange fortellinger om Donald og guttene på eventyr ute i den store verden, historier som skapte drømmer om å reise jorda rundt.

Holen nevner også Helene C. Kløvstad, som med liv og sjel gikk opp i jobben som oversetter og fornorsker av Andeby-universet. Boka er full av tidskoloritt. Ingenting er som en bunke gamle Donald.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!