UKUELIG OPTIMIST: Donald har forsøkt seg i en rekke yrker. Ofte ender det katastrofalt, men neste uke reiser han fjærene og starter på ny. I Norge begynte han sin karriere som brannmann, i Carl Barks serien som ble trykt i nr. 1, 1948. Det ble utgitt i desember dette året. Resten er historie. Copyright: Disney
UKUELIG OPTIMIST: Donald har forsøkt seg i en rekke yrker. Ofte ender det katastrofalt, men neste uke reiser han fjærene og starter på ny. I Norge begynte han sin karriere som brannmann, i Carl Barks serien som ble trykt i nr. 1, 1948. Det ble utgitt i desember dette året. Resten er historie. Copyright: DisneyVis mer

En and i matrosdress har påvirket flere generasjoner nordmenn.

Donald Ducks budskap: Med en ny uke kommer nye muligheter

70 år siden Donald gjorde sin entre i Norge.

Kommentar

FOR 70 ÅR SIDEN i disse dager startet det folkeopplysningsprosjektet som ble kalt Donald Duck & Co i Norge. En faksimilie av den første utgaven følger med jubileumsnummeret. Det kostet opprinnelig 50 øre. For fire år siden ble et prikkfritt eksemplar av dette bladet solgt på auksjon for 98 000 kroner. Med salær og avgifter ble prisen 122 500. Det suverent dyreste tegneserieheftet som er omsatt i Norge.

GJENNOM HELE jubileumsåret 2018 er Donald blitt feiret med bøker som tar for seg utvalgte hefter fra hvert tiår i den kvekkende heltens historie, forsynt med kyndige forord av Donald-eksperten Øyvind Holen. Fra starten ble Donald-produktet stadig utviklet. Bladet kom mer og mer hyppig inntil man stanset ved ukentlige utgivelser på slutten av 1950-tallet. De eldre årgangene blir utgitt i samlebøker, der man nå er framme ved 1977. Hver av disse er utstyrt med forord av Donald-entusiaster (jeg har selv hatt gleden av å skrive flere). Et utvalg av disse er samlet under tittelen «Donald & jeg».

ALLE HAR SIN Donald, alt etter hvilken generasjon man tilhører. Vi som er første generasjons lesere, som lærte å skrive Donald Duck før vi kunne skrive vårt eget navn, var priviligerte. Opp gjennom hele 1950-tallet preget seriene til «den gode tegneren», Carl Barks, bladet. Han oppfant hele Andeby-universet og var en historieforteller og dikter på høyt nivå. Han videreførte arven fra forfattere som Jules Verne, Mark Twain og Charles Dickens til etterkrigstidas lesere.

UKUELIG LYKKEJEGER: Donald Duck nr. 1, 1948, utgitt i desember dette året. Resten er historie. Copyright: Disney
UKUELIG LYKKEJEGER: Donald Duck nr. 1, 1948, utgitt i desember dette året. Resten er historie. Copyright: Disney Vis mer

SIDEN ER NYE tegnere kommet til, kunstnere som Don Rosa, Marco Rota, Daan Jippes og Arild Midthun. Carl Barks satte standarden med sitt todelte univers. Han lagde korte historier om Donalds hverdagsliv, der den ukuelige og koleriske anda forsøker seg innen ethvert tenkelig yrke; nattevakt, kokk, støvsugerselger, flyttemann, postbud, rivningsekspert, hønseoppdretter, racerbilsjåfør, dykker; kort sagt, intet er ham fremmed. Hver gang ender det med katastrofe fordi Donald rammes av hybris, overmot. Like fullt gyver løs på livets utfordringer neste uke, med en optimisme uten grenser.

DEN ANDRE TYPEN Barks-historier er lange, fargerike historier der Donald og hans nevøer drar til eksotiske steder på jorda, til jungler, ørkner, fjellmassiv, havdyp og isøder. Donald er altså både hverdagens trauste arbeider og en drømmende oppdagelsesreisende i en og samme skikkelse. Hans univers er for øvrig utforsket i to norske forskningsverk av høy klasse, Jon Gisles «Donaldismen: et munter-vitenskaplig studie over Donald Duck og hans verden» (1973) og Øyvind Holen: «Donald-landet: Hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge» (2012). Den som har mulighet til det, bør også oppsøke dansken Dan Turells fortreffelige studie «Hver tirsdag - Anders And's teologi» (1975).

VI KAN IKKE annet enn å takke Donald Duck for innsatsen, og ønske Andeby-samfunnet lykke til videre. Gratulerer med jubileet!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.