Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Donald er blitt mer kristen

Religiøs oppvåkning i Andeby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens Carl Barks (Donald-tegner fram til 1966) laget Donald Duck som en ikke-religiøs and, har arvtakeren Don Rosa et helt annet syn på religion.

Det hevder Tore Ismanto Hofstad (24), som har skrevet masteroppgave om Donalds forhold til religion ved NTNU i Trondheim.

- I 1940-, 50- og 60-årene skulle USA som samfunn sekulariseres, og det samme skjer i Andeby, som på mange måter er USA i miniatyr. I denne perioden har Donald-bladene knapt noen referanser til kristendom eller religion i det hele tatt. For innbyggerne i Andeby var tro noe som hørte fortiden til, noe de hadde distansert seg fra som moderne ender. Men på utflukter til fjerne himmelstrøk møter Donald og hans feller religionen i form av gammel overtro, som de stiller seg lett overbærende til, sier Hofstad til Adresseavisen.

Don Rosa har derimot ingen problemer med å bruke kristne symboler i sine historier. Spesielt i en historie der Skrue McDuck dør (han våkner senere til live igjen), kommer dette til overflaten. I himmelen møter Skrue flere av sine forfedre, som har mistet ansiktsrynkene og blitt unge og friske igjen.

Sollyset, som trenger gjennom skyene på bildene, kan man kjenne igjen fra kristne motiver i billedkunsten, hevder Hofstad.

- En annen interessant forskjell finner vi i synet på spøkelser. Hos Barks blir slike gjenferd avslørt som bløff, mens åndene hos Don Rosa er virkelige nok, sier han.

Forlaget Egmont har nå bedt 24-åringen om å skrive et essay til en Donald-bok som kommer en gang til høsten.

MER ÅNDELIG: Don Rosa var mindre redd for å bruke religiøse symboler enn Carl Barks. Her er Rosa avbildet i 1999. FOTO: SCANPIX
MER ÅNDELIG: Don Rosa var mindre redd for å bruke religiøse symboler enn Carl Barks. Her er Rosa avbildet i 1999. FOTO: SCANPIX Vis mer