TRUMP: I ett intervju med Jonathan Swan (Axios /HBO) sjokkerer president Donald Trump med sine uttalelser om det stigende corona-dødstallet i USA. Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

KOMMENTARER

Donald er ikke helt som andre

Donald Trump er ikke helt som andre. I et nytt intervju er han mer bortreist enn noensinne.

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Er det underbevisstheten som tar styringa når Donald Trump opptrer i fri dressur med sine parallelle universer? Eller vet han rett og slett ikke hva han snakker om? Spørsmålene trenger seg på etter at Donald Trump har gitt et nytt intervju der han åpenbart ikke er med på notene i samtalen med intervjueren Jonathan Swan, sendt på kanalen HBO tidligere i uka. Swan berømmes for å ha holdt maska under det 40 minutter lange, ofte absurde, intervjuet.

En av metodene for å kle av Trump er det eldste redskapet i den journalistiske verktøykassa; oppfølgingsspørsmålet. Det er noe Trump ofte sklir unna, fordi han pleier å overhøre oppfølgingsspørsmål på pressekonferanser. Men det kan han ikke på samme måte gjøre i et personlig intervju. Som for eksempel her:

Trump gjentar sitt mantra om at USA har testet mer enn noen andre, og at det er grunnen til at det er så mange registrerte smittede av corona-viruset i USA. Og i stedet for å si, som han pleier, at USA tester for mange, så henger han påstanden på andre, og sier:

- Det er folk som sier at vi har testet for mye.

Den påstanden griper Swan fatt i, og følger opp med det enkle spørsmålet:

- Hvem?

- Les manualene. Les bøkene, svarer Trump.

- Hvilke bøker?

Trump ignorerer spørsmålet. For det finnes ikke noe svar. Ingen forsker eller medisiner har foreslått mindre testing i kampen mot viruset. Men selv om Trump vil ha mindre testing for å pynte på statistikken, så vil han slå politisk mynt på at det var under ham testingen startet:

- Da jeg tok over hadde vi ikke en test, sier Trump. Men hvorfor skulle det testes for et eller tre år siden, verden ble jo først oppmerksom på viruset i januar. Så fortsatte Trump med en av sine tirader om at USA har kontroll over viruset.

- Hvordan, tusen amerikanere dør hver dag? Sier Swan.

- De dør. Det er sant. Og det er hva det er, sier Trump.

Så griper Trump etter noen papirer, og nå går intervjuet mot det som skal bli dets klimaks. Trump:

- La oss se på noen grafer. Se her, vi er lavere i flere kategorier. Verden.

Sier Trump, uten å avslutte verken setningen eller resonnementet.

- Verden? Spør Swan.

- Europa, svarer Trump.

Det Trump prøver med sine grafer er å måle antall døde i forhold til dem som er testet, i stedet for å måle det eneste interessante, antall døde i forhold til innbyggertallet, der USA og Brasil kommer verst ut.

- Du kan ikke gjøre det, sier Trump, og henviser til Swans måte å lese statistikk på.

- Hvorfor ikke? Svarer Swan.

Nei, hvorfor ikke? Det er i hvert fall sånn resten av verden synes tallene er mest relevante. Men altså ikke Trump. Det er allerede mer enn tre og et halvt år siden den da sentrale Trump-rådgiveren Kellyanne Conway lanserte begrepet «alternative fakta» om Trumps løgner. Folk som følger med har funnet ut at USAs 45. president ljuger nesten 25 ganger hver dag i snitt i sitt alternative fakta-univers. Men i Trumps univers er ikke bare løgnene, men også den spesielle måten å uttrykke seg på, relevant.

I fjor sommer ringte jeg språk-nestoren, professor Sylfest Lomheim, etter at Trump hadde møtt Prins Charles i London og snakket om klodens utfordringer.

- Nei, Trump skjønner jo ikke hva han selv snakker om. Det er ingen logikk og ingen sammenheng i det mannen sier. Språklig sett er dette komplett håpløst, sa Lomheim. Det samme må vi kunne si om også denne ukas intervju.

Og her har vi bare forholdt oss til spørsmålene som dreier seg om viruset, og har oversett alt det andre krydderet som viser inkonsistens og forvirring som Trump velvillig sprer rundt seg i det hittil siste intervjuet han har gitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer