Donald Fagen

Det mest delikate groovet julenissen har å by på.

CD-BOKS: Donald Fagen er en kresen musiker, som foruten sin innsats i Steely Dan har utgitt tre soloalbum, «The Nightfly» (1982), «Kamakiriad» (1993) og «Morph the Cat» (2006). Til tross for at disse platene er utgitt med store mellomrom, er de bemerkelsesverdig konsekvente i uttrykket. Det blir enda tydeligere når de nå lanseres som samlet verk.

Becker komponerer, spiller og arrangerer som om han var en jazzmusiker som ikke spiller jazz, men som søker sitt eget personlige uttrykk. Han utnytter elementer av rock, pop, lounge, gospel, soul, blues, funk – enhver anvendelig sjanger.

Denne miksen utfører han med et formidabelt talent. Akkordrekkene ligger som bølgekast under melodilinjene; funky rytmer og avanserte solopartier virvler vestkystelegant over et dypt, suggererende groove. Ren magi. Svalere og mer catchy er det vanskelig å tenke seg musikk.

Denne boksen samler Nightfly-trilogien. Den rommer sju CD-er. De tre platene pluss en ti spors bonus-CD fins i vanlig CD-format. I tillegg får du alle tre på såkalte MVI-disker, med Dolby Digital eller DTS 5.1 Surround-lyd og bonusmateriale (både musikkspor og videoer) i Advanced Resolution PCM Stereo. Disse kan spilles på de fleste DVD-spillere, noen computere og alle Audio DVD-spillere.

Lydmessig er det med andre ord lite å klage på. Men man skulle gjerne hatt en booklet med kommentarer til musikken og et teksthefte til låtene, som også er poetisk både interessante, ofte dystre og poetiske visjoner. Det er eneste trekk for dette mesterverket, som har tatt 25 år å samle.