FÅR SMEKK:  Egmont forlag, som gir ut Donal Duck, av Forbrukerombudet. Foto: Agnete Brun/MAGASINET, Dagbladet.
FÅR SMEKK: Egmont forlag, som gir ut Donal Duck, av Forbrukerombudet. Foto: Agnete Brun/MAGASINET, Dagbladet.Vis mer

Donald får smekk av Forbrukerombudet

- Dette er et klart lovbrudd.

Markedsføring direkte rettet mot barn øker i omfang, noe som bekymrer Forbrukerombudet. Nå mener ombudet at selveste Donald har syndet. Egmont forlag beklager.

Forbrukerombudet har reagert overfor Donald Duck-utgiveren Egmont.

Ombudet mener at forlaget i sin markedsføring har brutt loven ved å rette seg direkte mot barn som har abonnert på bladet før og ved å tilby gave fra Lego til dem som abonnerer.

- Ulovlig Ombudet understreker at det er ulovlig både å komme med direkte kjøpsoppfordringer til barn og til foreldre eller andre voksne for å få dem til å kjøpe de annonserte produktene til sine barn.

- Dette er et klart lovbrudd. Egmont forlag må være seg sitt ansvar bevisst og stanse denne aggressive markedsføringen rettet mot mindreårige, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Forbrukerombudet mener markedsføring rettet direkte mot barn er et økende problem, også i sosiale medier.

- Barn har et særskilt vern mot påtrengende og aggressiv markedsføring. Dette er derfor et område vi vil følge nøye med på i tiden som kommer, sier Nergård.

Egmont beklager Egmonts markedssjef for abonnement, Cecilie Bure, sier til NTB at det skjedde en teknisk feil da abonnementstilbudet ble sendt ut.

- Vi beklager dette veldig sterkt. Det som har skjedd er at vi vanligvis pleier å skrive «Foresatte til» i adressefeltet og deretter barnets navn. På en kampanje vi hadde som ble sendt ut i posten, ble det slik at hos noen veldig få falt «foresatte til» ut, forklarer Bure.

Hun sier at Egmont ikke skal drive med markedsføring mot barn.

- Vi fikk noen få henvendelser like etter at kampanjen ble sendt ut og gikk derfor straks i gang med å gjennomgå våre rutiner for å rette opp feilen slik at dette ikke skal skje igjen.

Egmont var ikke klar over at Forbrukerombudet hadde tatt opp saken, og henvendte seg til ombudet tirsdag.

(NTB)