Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Donald for en dag

Noen gang hatt lyst til å være i Donalds kalosjer? Nå har du sjansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har fått mange fantasifulle manus-forslag til sommerens store Donald-konkurranse. (Men bare et av dem er fra en jente! Hva er det for noe tull?)

Fremdeles ikke sent inn ditt forslag?

Pes, sier du?

Hrmf.

Hent inspirasjon til Ole, Dole og Doffens rampestreker på stranda, da vel. Eller vær Guffen for en dag: Legg deg i gresset med blyfant bak øret og se Petter Smart rydde sommerhimmelen med sin nyeste oppfinnelse, skyslukeren.

- Det jeg synes er viktig, er at historien er morsom, sier Solveig Thime, redaktør i Donald.

- Jeg sier som Carl Barks sa: «Jeg skriver de historiene jeg selv har lyst til å lese».

- Har du noen tips?

- Det hjelper å være glad i personene, og sette seg inn i personligheten deres. Mange har sin yndlingsfigur, som de skriver ut i fra. Don Rosa skriver for eksempel mye om Onkel Skrue. Skriv om det som trigger din fantasi. Noen føler seg mer som Donald. Og det kan handle om alt fra hverdagslige ting, til astronautopplevelser. I Andeby er ikke alt logisk, men historien må virke sannsynlig for leseren, forklarer hun.

TIPS TIL MANUS-SKRIVING

Et ferdig manus går gjennom flere stadier:

1. Idé.

Dette er en kort beskrivelse av historien, der det fremgår hvem som er hovedpersonen, og hvorfor han gjør det han gjør i historien.

2. Synopsis.

Her fortelles det hva som skjer gjennom historien, hendelse for hendelse i riktig rekkefølge, og hvordan hovedpersonen(e) reagerer på hendelsene.

Synopsis kan være delt inn i sider, slik de er tenkt i den ferdige tegneserien, men dette er ikke nødvendig.

3. Manus.

Manus inneholder beskrivelse av hver enkelt rute, med miljø, hvem som er med, hvordan de ter seg, og replikkene til boblene.

Velg selv om du vil levere en god idé, et synopsis, eller et fullt gjennomarbeidet manus.

Så det er bare å skride til verket!

Sukk. Donaldhistorieskrivesperre? Sjekk hvordan folk har gjort det før deg. Om du dukker i din egen, din mors eller lillebrors sjokolademelkflekkete samlepermer. Men før du drar hele veien til Timbuktu eller Kuala Lumpur, napp ut en halefjær og skriv litt selv også. Og ikke glem å sende historien til: [email protected] - innen 1. august. Kanskje er det din historie som inspirerer Jonas (8) til å bli Donald-forfatter på heltid når han blir stor. Jippiii!Til inspirasjon: Andeby Online

GISP! Husker du da en i B-gjengen nylig gikk inn i Donalds kropp for å komme seg inn i pengebingen til Onkel Skrue? Historien til Olaf Solstrand var på trykk i Donald nummer 26, i Norge, Sverige, Danmark og flere andre europeiske land. Han er en av de få norske forfattere - og den yngste - som har skrevet for Donald. <a href=http://www.dagbladet.no/kultur/2003/06/23/371896.html>Her</a> får du tipsene hans!