Donald gifter seg med Dolly i en gullmyntbelagt Hardangerfjord

Donald-tegnerne tar kunsten helt ut.

«BRUDEFERDEN I ANDANGER»: Slik ser Tidemand og Gudes nasjonalromantiske klassiker, «Brudeferden i Hardanger», ut - sett fra Andby. Illustrasjon: Arild Midthun
DANSK IDYLL: «Sommeraften ved Skagens strand» av Skagen-maleren P.S. Krøyer i duckifisert utgave. Ill: Egmont
DE FINSKE SKOGER: Akseli Gallen-Kallela er kunstneren bar «Kullervos Curse». Utrolig hva et andenebb kan gjøre. Dette er stor kunst... Ill: Egmont
ET MESTERVERK: «Pike med perleøredobb» er et av den nederlandske maleren Johannes Vermeers mesterverk. Ill: Egmont
FRA SVERIGE: «Tuvstarr» fra 1913 signert den svenske tegneren John Bauer danner utgangspunkt for store kunstverket fra Andeby. Ill: Egmont
KUNSTOPPLÆRING: - Her kan man få litt opplæring i kunst og kunsthistorie samtidig som man kan bli underholdt, sier Donald-redaktør Marius Molaug. Ill: Egmont

I denne ukas utgave av Donald Duck har Egmont fått noen av Donald-tegnerne til å lage «duckifiserte» utgaver av seks kjente kunstverk.

Donald har også latt seg inspirere av sjakk og spilt mot selveste Magnus Carlsen.
 
«Andeferden i Andanger» Den norske Donald-tegneren Arild Midthun har på storslått måte latt seg inspirere av et av våre store ikoniske malerier, «Brudeferden i Hardanger» fra 1848 av Tidemand og Gude.

- «Andeferden i Andanger» er navnet på min versjon. Jeg håper jeg ikke støter noen, sier Midthun.

Enkelte tegnere lever et farlig liv dersom de tar seg kunstneriske friheter, men Midthun trenger vel neppe å frykte at vestlendinger skal bli harme fordi han har fylt hele Hardangerfjorden med onkel Skrues gull.

Fjord av penger - Det er en stor ære å få bidra til at våre nebbete venner fra Andeby fikk være med på denne brudeferden i Hardanger. Som vestlending var det dessuten veldig gøy å fylle hele fjorden med litt av Skrues uendelige pengebeholdning, sier Midthun.

Han legger til det det bare en liten del av Skures fantasillioner som er avbildet.

- Jeg håper alle vil sette pris på vår hyllest til et av de størst ikonene innen norsk billedkunst, og at Tideman og Gude ville ha tilgitt vår litt ANDerledes versjon av deres nasjonalromantiske klassiker, uttaler han.

B-gjengen i fjæra Donald-tegner Midthun forteller at utfordringen var å finne fram til hvilke Disney-figurer som skulle få de ulike plasseringene i båten. Selvsagt ble det Dolly og Donald som utgjør brudeparet. Det liker fetter Anton dårlig.

- Onkel skrue måtte ha muskedunderen for å holde Magica fra Tryll unna lykketiøringen, sier han.

Den som ror er ingen muskelbunt, men hjelperen til Petter Smart, som har funnet på noe som gir årekraft. Og i fjæra finner vi B-gjengen, som er ute å gjør en kjempefangst. Tyveriet av Edvard Munchs «Skrik» har også inspiret Donald-utgivelser.

Nordisk utgivelse - Stavkirken er byttet ut med Skrues pengebinge. Dette har vært et veldig morsomt oppdrag. Om jeg har begått en helligbrøde, nei - jeg regner med at dette er innenfor av hva folk godtar - også vestlendinger, sier Midthun.

Donald-redaktør Marius Molaug forteller at denne kunstutgaven av Donald er en felles nordisk utgivelse.

- Donald-tegnere i hvert land bidrar med et ANDerledes bilde inspirert fra klassiske kunst. Her har vi motiv fra de finske skoger og fra strendene i Skagen, sier Molaug.

Flere lag Han forteller at en rekke kjente biler i både nordiske og internasjonal kunst er med i ulike sammenhenger i bladets to hovedfortellinger denne uke. Det inkluderer både «Skrik» og «Mona Lisa».

- Donald skal ikke bare være lettvint og underholdende. Et Donald-blad skal ha flere lag, sier Molaug.

Han viser til at Donald-blader tidligere har inneholdt temaer som naturvitenskap og historie.