Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Donald Jr. møtte syrer som støtter Russlands krigføring

Signaler kan tyde på at Trump vil endre USAs politikk i Syria, og vende støtten til president Assad og Russland. 

JUNIOR MED SENIOR: Donald Trump bruker sin sønn Donald Trump Jr. til å pløye nytt diplomatisk land. Foto: NTB/Scanpix
JUNIOR MED SENIOR: Donald Trump bruker sin sønn Donald Trump Jr. til å pløye nytt diplomatisk land. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Meninger

Avisa Wall Street Journal skiver at Donald Trumps sønn, Donald Trump Jr., i oktober møtte Randa Kassis i Paris. Kassis er en god venn av den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov, og tilhører det man i Moskva kaller Syrias «patriotiske opposisjon». Det er mennesker som vil ha politiske reformer i Syria, men beholde Bashar al-Assad som president, i krigen for å bekjempe terrororganisasjonen IS.

- Et misforstått Russland

- Russland intervenerte for å redde landet, for Syrias skyld, sa Kassis til TV-stasjonen al-Jazeera på tirsdag, ifølge den britiske avisa The Guardian. Kassis klager over at Russlands motiver i krigen i Syria ikke blir forstått.

Den tidligere syriske diplomaten Bassam Barabandi sier til The Guardian et Randa Kassis spiller en liten politisk rolle i Syria, og at hun av opposisjonen ikke er anerkjent som opposisjonell. Kassis gruppe ble ikke anerkjent av Assads systemkritiske opposisjon som en del av opposisjonen under fredssamtalene i Geneve tidligere i år.

Assad på laget?

På den annen side brer oppfatningen seg om at fred i Syria er umulig uten i forståelse med president Assad, som har vært Russlands syn under hele den fem år lange borgerkrigen. Donald Trump har antydet det i valgkampen med å ha snakket positivt om både Russlands og det syriske regimets kamp mot IS. Mannen som seiler opp som favoritt til å bli Frankrikes neste president i april, Francois Fillon, har gitt uttrykk for liknende synspunkter

Dette er synspunkter som blir tatt imot med åpne armer i Moskva. President Vladimir Putin har med stort hell spilt på dette kortet, siden han engasjerte seg på Assads side i krigen i september i fjor. Nå engasjerer nye spillere seg for å få også USA på denne linja:

- Jeg lyktes med å formidle til Trump, gjennom samtalene med hans sønn, tanken om at vi sammen kan samarbeide for å få til en enighet mellom Russland og USA om Syria, skriver Kassin i en melding på Facebook.

Trumps syn?

Den syriske presidenten Assad deler også håpet om å få Trump med på sitt lag. Etter at Trump ble valgt 8. november ønsket Assad den nyvalgte presidenten velkommen som en «naturlig alliert» i kampen mot terroristene.

Etter valget har Trump vært mer forsiktig i sine uttalelser. Men i et intervju med The New York Times tidligere i uka sa han dette:

- Jeg har et annet syn på Syria enn alle andre.

Det gjelder ikke minst sine partifeller i Senatet og i Representantenes hus, der de fleste av dem er veldig kritiske både til Assad og til den rollen Russland spiller i det syriske blodbadet. Men hva Trumps syn egentlig er, holdt han for seg selv i intervjuet med The New York Times.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling