Donald Jr. møtte syrer som støtter Russlands krigføring

Signaler kan tyde på at Trump vil endre USAs politikk i Syria, og vende støtten til president Assad og Russland. 

JUNIOR MED SENIOR: Donald Trump bruker sin sønn Donald Trump Jr. til å pløye nytt diplomatisk land. Foto: NTB/Scanpix
JUNIOR MED SENIOR: Donald Trump bruker sin sønn Donald Trump Jr. til å pløye nytt diplomatisk land. Foto: NTB/ScanpixVis mer
Meninger

Avisa Wall Street Journal skiver at Donald Trumps sønn, Donald Trump Jr., i oktober møtte Randa Kassis i Paris. Kassis er en god venn av den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov, og tilhører det man i Moskva kaller Syrias «patriotiske opposisjon». Det er mennesker som vil ha politiske reformer i Syria, men beholde Bashar al-Assad som president, i krigen for å bekjempe terrororganisasjonen IS.

- Et misforstått Russland

- Russland intervenerte for å redde landet, for Syrias skyld, sa Kassis til TV-stasjonen al-Jazeera på tirsdag, ifølge den britiske avisa The Guardian. Kassis klager over at Russlands motiver i krigen i Syria ikke blir forstått.

Den tidligere syriske diplomaten Bassam Barabandi sier til The Guardian et Randa Kassis spiller en liten politisk rolle i Syria, og at hun av opposisjonen ikke er anerkjent som opposisjonell. Kassis gruppe ble ikke anerkjent av Assads systemkritiske opposisjon som en del av opposisjonen under fredssamtalene i Geneve tidligere i år.

Assad på laget?

På den annen side brer oppfatningen seg om at fred i Syria er umulig uten i forståelse med president Assad, som har vært Russlands syn under hele den fem år lange borgerkrigen. Donald Trump har antydet det i valgkampen med å ha snakket positivt om både Russlands og det syriske regimets kamp mot IS. Mannen som seiler opp som favoritt til å bli Frankrikes neste president i april, Francois Fillon, har gitt uttrykk for liknende synspunkter

Dette er synspunkter som blir tatt imot med åpne armer i Moskva. President Vladimir Putin har med stort hell spilt på dette kortet, siden han engasjerte seg på Assads side i krigen i september i fjor. Nå engasjerer nye spillere seg for å få også USA på denne linja:

- Jeg lyktes med å formidle til Trump, gjennom samtalene med hans sønn, tanken om at vi sammen kan samarbeide for å få til en enighet mellom Russland og USA om Syria, skriver Kassin i en melding på Facebook.

Trumps syn?

Den syriske presidenten Assad deler også håpet om å få Trump med på sitt lag. Etter at Trump ble valgt 8. november ønsket Assad den nyvalgte presidenten velkommen som en «naturlig alliert» i kampen mot terroristene.

Etter valget har Trump vært mer forsiktig i sine uttalelser. Men i et intervju med The New York Times tidligere i uka sa han dette:

- Jeg har et annet syn på Syria enn alle andre.

Det gjelder ikke minst sine partifeller i Senatet og i Representantenes hus, der de fleste av dem er veldig kritiske både til Assad og til den rollen Russland spiller i det syriske blodbadet. Men hva Trumps syn egentlig er, holdt han for seg selv i intervjuet med The New York Times.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.