<strong>ATOMTRUSSELEN:</strong> 5. mars hadde Leger mot atomvåpen og ICAN Norge en markering utenfor Stortinget til støtte for norsk tilslutning til FN-traktaten som forbyr atomvåpen. I dag er det FNs internasjonale dag for total avskaffelse av atomvåpen, og en rekke institusjoner er gått sammen om dette innlegget. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
ATOMTRUSSELEN: 5. mars hadde Leger mot atomvåpen og ICAN Norge en markering utenfor Stortinget til støtte for norsk tilslutning til FN-traktaten som forbyr atomvåpen. I dag er det FNs internasjonale dag for total avskaffelse av atomvåpen, og en rekke institusjoner er gått sammen om dette innlegget. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Atomvåpen

Donald, Kim og Boris har vår skjebne i sine hender

Denne dagen, for 36 år siden, reddet én manns iskalde vurdering oss alle. Tør vi stole på flaksen igjen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I dag er FNs internasjonale dag for total avskaffelse av atomvåpen. At atomvåpnene er gjemt bort gjør dem ikke mindre farlige.

Samfunnet vårt står overfor to eksistensielle trusler: atomvåpen og klima- og miljøkrisen. Klimaendringene har allerede fatale konsekvenser for mennesker og natur, og vi vil miste både dyreliv og natur hvis vi ikke snart forhindrer katastrofalt global oppvarming. Heldigvis er det ikke for sent å bremse klimaendringene. Ved å stanse utslipp av klimagasser kan vi sørge for at kloden ikke blir ubeboelig.

Vi møter de samme utfordringene med atomvåpen. Så lenge atomvåpen finnes, er det fare for at de blir brukt. Det kan skje med vilje, ved ulykke eller som resultat av terror. Slik er ikke atomvåpen bare farlig i en eventuell krig, deres eksistens er en trussel i seg selv.

Donald Trump, Kim Jong Un og Boris Johnson er dessuten tre av ni statsledere som holder vår skjebne i sine hender. De er tre av ni statsledere som sitter med muligheten til å starte en atomkrig og utslette samfunnet vårt slik vi kjenner det i dag. På et øyeblikk kan de endre verden til et inferno av varme, trykkbølger og radioaktivitet.

Atomvåpen er så farlig at dersom de brukes, vil ingen stat eller humanitær organisasjon kunne yte nødvendig helsehjelp. De humanitære og miljømessige skadene vil være enorme, og klimaendringene en atombombe kan føre med seg vil få langvarige konsekvenser for den globale matproduksjonen.

Dersom bare 0,1 prosent av verdens atomvåpen blir brukt, viser beregninger at opp til to milliarder mennesker kan dø av sult.

Det finnes en avtale som forbyr atomvåpen, og i 2017 vedtok flertallet av verdens land et forbud mot atomvåpen. Men Norge valgte å boikotte forhandlingene i FN, og vi har fortsatt ikke signert avtalen. Vår regjering ønsker altså ikke å forby det verste masseødeleggelsesvåpenet verden har sett.

Mens klimakrisen har begynt å få oppmerksomheten vi så sårt trenger, må vi også snakke mye mer om atomvåpen. Ved å ikke ville forby atomvåpen, signaliserer faktisk regjeringen vår, med Erna Solberg i spissen, at det er greit å true med massedrap av sivile. I hvilken situasjon er det statsministeren kan se for seg at Norge skal være med å planlegge og bruke masseødeleggelsesvåpen mot andre mennesker?

I dag, for 36 år siden, forhindret Stanislav Petrov atomkrig. Den russiske offiseren valgte å ikke varsle det videre da systemene ga beskjed om et amerikansk atombombeangrep. Slik forhindret han et russisk gjengjeldelsesangrep. Heldig var det, for det viste seg å være falsk alarm. Den gangen hadde vi flaks. Det er kanskje på tide at vi heller avskaffer dette masseødeleggelsesvåpenet en gang for alle, enn å stole på flaksen.

For vi har en god mulighet til å stille oss på riktig side av historien. Første steg er å bli med i det internasjonale krafttaket for å delegitimere atomvåpen gjennom å gjøre disse inhumane våpnene forbudt. Regjeringen må signere FNs atomvåpenforbud. Nå.

Mens klimaet raserer verden foran øynene våre, er atomvåpnene gjemt bort. Det gjør dem ikke mindre farlige. Vi står overfor to eksistensielle trusler. Hvis vi er modige og tør å ta de vanskelige, men riktige valgene, kan vi gjøre noe med begge!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer