DEBATT

Debatt: Atomvåpen

Donald, Kim og Boris har vår skjebne i sine hender

Denne dagen, for 36 år siden, reddet én manns iskalde vurdering oss alle. Tør vi stole på flaksen igjen?

ATOMTRUSSELEN: 5. mars hadde Leger mot atomvåpen og ICAN Norge en markering utenfor Stortinget til støtte for norsk tilslutning til FN-traktaten som forbyr atomvåpen. I dag er det FNs internasjonale dag for total avskaffelse av atomvåpen, og en rekke institusjoner er gått sammen om dette innlegget. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
ATOMTRUSSELEN: 5. mars hadde Leger mot atomvåpen og ICAN Norge en markering utenfor Stortinget til støtte for norsk tilslutning til FN-traktaten som forbyr atomvåpen. I dag er det FNs internasjonale dag for total avskaffelse av atomvåpen, og en rekke institusjoner er gått sammen om dette innlegget. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I dag er FNs internasjonale dag for total avskaffelse av atomvåpen. At atomvåpnene er gjemt bort gjør dem ikke mindre farlige.

Samfunnet vårt står overfor to eksistensielle trusler: atomvåpen og klima- og miljøkrisen. Klimaendringene har allerede fatale konsekvenser for mennesker og natur, og vi vil miste både dyreliv og natur hvis vi ikke snart forhindrer katastrofalt global oppvarming. Heldigvis er det ikke for sent å bremse klimaendringene. Ved å stanse utslipp av klimagasser kan vi sørge for at kloden ikke blir ubeboelig.

Vi møter de samme utfordringene med atomvåpen. Så lenge atomvåpen finnes, er det fare for at de blir brukt. Det kan skje med vilje, ved ulykke eller som resultat av terror. Slik er ikke atomvåpen bare farlig i en eventuell krig, deres eksistens er en trussel i seg selv.

Donald Trump, Kim Jong Un og Boris Johnson er dessuten tre av ni statsledere som holder vår skjebne i sine hender. De er tre av ni statsledere som sitter med muligheten til å starte en atomkrig og utslette samfunnet vårt slik vi kjenner det i dag. På et øyeblikk kan de endre verden til et inferno av varme, trykkbølger og radioaktivitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer