Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Donald på vranga

«Howard the Duck»-skaperen er død.

(Dagbladet.no): Steve Gerber, mannen som skapte Howard the Duck, døde søndag, melder New York Times.

Ifølge kameraten Mark Evanier er dødsårsaken komplikasjoner forbundet med  lungefibrose, en sykdom Gerber har skrevet mye om på bloggen sin. Han ble 60 år gammel.

- Steve var en av de mest unike stemmene på Marvel på 1970-tallet, en komplett ikonoklast som var mer komfortabel med å skrive om raringene på kanten av Marvel-universet enn de populære hovedpersonene i sentrum. Han var en foregangsfigur når det gjaldt å skape personlig, modent arbeid innenfor rammene til en kommersiell mainstream-utgiver. Man kan aldri forveksle en Steve Gerber-serie med arbeidet til en annen forfatter, fordi ingen andre tenkte på den måten, på godt og vondt. Det var det som gjorde Steves historier så interessante, skriver Tom Brevoort, redaktør hos Marvel, i sin blogg på hjemmesida.

Barnefigur i voksen setting

Gerber skapte Howard the Duck sammen med tegneren Val Mayerik i 1973. Tre år senere, etter flere gjesteopptredener i andre serier, fikk anda sitt eget hefte utgitt av Marvel Comics.

Historien om Howard går som følger: På planeten Duckworld har en høyere livsform utviklet seg fra vannfugler. Ved et uhell faller Howard ut av sfæren og lander i Cleveland, Ohio. Han er misfornøyd med det meste, men førsøker som best han kan å leve normalt blant jordklodingene.

Sure, uspiselige Howard er en virkelig antihelt. Han er en storrøyker som omgir seg med utskudd, og som deler seng med menneskekvinnen og fotomodellen Beverly Switzler. Han har ingen spesielle evner og er heller ikke særlig modig.

Til tross for - og kanskje aller mest på grunn av - de dårlige karatertrekkene, fikk han raskt en stor tilhengerskare og ble etter hvert en kultfigur.

UNIK STEMME: Steve Gerber gikk bort søndag. Han er mest kjent for å ha skapt «Howard the Duck». Faksimile: MARVEL
UNIK STEMME: Steve Gerber gikk bort søndag. Han er mest kjent for å ha skapt «Howard the Duck». Faksimile: MARVEL Vis mer

- Det interessante med «Howard the Duck» er at den er en forlengelse av underground comix-tradisjonen fra 1960-tallet og spesielt Robert Crumbs «Fritz the Cat». I begge tilfellene har man tatt noe som vanligvis er for barn, altså dyrefigurer, og satt disse inn i en voksen kontekst. «Howard the Duck» ble jo utgitt på Marvel, så man kan kanskje si den er mainstreamens svar på underground, sier Morten Harper, president i Norsk Tegneserieforum og frilansskribent, til Dagbladet.no.

Truet av Disney

Howards utseende var konstant gjennom årene, bortsett fra én detalj. Etter trusler om søksmål fra Disney, måtte fjærkreet - som vanligvis bare gikk i dressjakke og hatt - ikle seg bukser. Likheten med en viss and fra Andeby ble for påfallende.

Likheten var noe Gerber spilte på i starten.

- «Howard the Duck» er jo på en måte også en parodi. Gerber tok uskyldsrene Donald og Disney og snudde på dem. Samtidig frigjorde han seg helt i historiene, som ikke hadde noe som helst med Donald å gjøre, men foregikk i en voksenverden der både sex og vold var ingredienser. Alt i alt er serien en merkelig blanding av samfunnssatire, science fiction, action og mer konvensjonelle superheltserier, hevder Harper.

Filmflopp

Serien drev gjøn med amerikansk politikk og samfunnsliv, blant annet med karakterer basert på Anita Bryant og Sun Myung Moon. I 1976 stilte attpåtil Howard som presidentkandidat for All-Night-partiet, men han måtte til slutt se seg slått av Jimmy Carter.

Ti år senere gikk han på nok en smell.

I 1986 ble «Howard the Duck» en påkostet helaftens spillefilm, produsert av George Lucas, med Tim Robbins på rollelista. Filmen fikk hard medfart blant både kritikere og publikum, og går for å være en av de største floppene i historien.

- Det ble på mange måter spikeren i kista for seriens popularitet. Nå var jo filmen en fiasko, men den var ganske kommersiell. «Howard the Duck» mistet cred, forteller Harper.

Til sak mot Marvel

Gerber skrev historiene til de 27 første «Howard the Duck»-utgivelsene, mens forskjellige illustratører, først og fremst Frank Brunner og Gene Colan, sto for det visuelle uttrykket.

Sent på 1970-tallet saksøkte Gerber Marvel fordi han ville ha kreativ kontroll over Howard. Saken var blant de første som tok opp skaperes rettigheter på dette området, og fikk mye medieoppmerksomhet.

Saken ble til slutt avgjort med et forlik utenfor retten, der en stor pengesum gikk til Gerber mot at rettighetene ble hos Marvel. Den dag i dag lages serien av forfatter Ty Templeton og illustratøren Juan Bobillo.

Gerber skrev for flere ulike serier hos Marvel, og skapte dessuten tegneserien «Omega the Unknown» sammen med Mary Skrenes. Han sto også bak den animerte tv-serien «Thundarr the Barbarian» på 1980-tallet.

Gerber arbeidet i reklamebransjen før han gikk over til å konsentrere seg om tegneserier.

VOKSEN TEMATIKK: Howard the Duck røyker sigarer og dater modeller, mens han redder verden med den massive middelmådighetens kraft.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media