100 dager uten atomkrig

Donald Trump ante ikke hva han gikk til. Nå angrer han, men vingler videre

Trump har snudd i nesten alle sentrale spørsmål. Lærekurven har vært like bratt som Mørdarbakken.

Kommentar

Jeg savner mitt gamle liv. Jeg visste ikke at det var så vanskelig å være president, sier Donald Trump i et ferskt intervju med Reuters. I dag er det 100 dager siden han tiltrådte som president, og Trumps hjertesukk sier det meste om hvor tøff starten har vært. Men det er ikke det eneste han ikke visste.

Lærekurven har vært brattere enn Mørdarbakken, og han har verken kondis til å gå den selv eller tålmodighet til å trene. Obamacare skulle han fjerne på dagen. Det gikk ikke helt etter planen da det viste seg at republikanerne ikke hadde noen plan.

Hvem hadde trodd helseomsorg skulle være så vanskelig? Sukket Trump da han måtte innrømme nederlaget.

Vel, de aller fleste i politikk og helsevesen siden Bill Clinton.

Hva med NATO? Trump kalte alliansen «obsolete» - ubrukelig og gått ut på dato. Så snudde han og innrømmet at han som forretningsmann ikke hadde trengt å sette seg inn i NATO og alt det der. Han hadde rett og slett uttalt seg om noe han ikke hadde greie på. Men nå hadde alle generalene hans fortalt ham at alliansen var god å ha, så nå er det heia Jens.

Forholdet til Kina skulle endres totalt. Det var en ny sjeriff i Det hvite hus, som slett ikke ville godta den gamle enstatsdoktrinen. Dessuten skulle Nord-Korea bare passe seg. Det tok president Xi Jinping ti minutter å snu ham rundt igjen.

Veldig komplisert, mye mer komplisert enn jeg ante, sa Trump etter en helg på Mar-a-lago med sin kinesiske kollega. Det var Trump selv som skrøt av at det bare hadde tatt ti minutter å endre verdensbildet hans. I Trumps verden viser det kanskje at han er smart, i den virkelige verden er kombinasjonen uinformert og lett påvirkelig mer urovekkende.

KOM DEG AV TWITTER: Amerikanere, både republikanere og demokrater, forteller hva de vil si til Trump etter 100 dager som president. Video: CNN Vis mer

Donald Trump hadde planlagt å feire jubileet i dag med å melde USA ut av Nafta, handelsavtalen som han i valgkampen utpekte som roten til alt ondt. Men nå har han kommet på andre tanker etter telefonsamtaler med partnerne i Mexico og Canada. Nå skal han reforhandle. Men den eplekjekke realitystjernen, som har skrytt av å være den beste forhandler noensinne, virket litt mer tilbakeholden etter tre måneder i Det hvite hus.

Det er nok for tidlig for verden å puste ut. I det nevnte intervjuet med Reuters forsikrer Trump at det fortsatt kan ende i storkonflikt med Nord-Korea. Samtidig synes han å ha en underlig sympati med diktator Kim Jong-un, som han påpeker hadde overtatt regimet bare 27 år gammel. Selv er han knappe 71, men kanskje identifiserer han seg med en mann som også lever i en boble. Trump savner å kjøre bil og være for seg selv uten sikkerhetsvakter. Han styrte sitt eget liv, han var sjef; nå er det andre som styrer ham.

La oss håpe han opptrer rasjonelt. Sier Trump.

Fornøyd med egen innsats: Donald Trump har vært president i USA i 100 dager og er svært fornøyd med det han har fått til i startgropa av sin presidentkarriere. Video: CNN / The White House. Vis mer

Trump har heldigvis rasjonelle folk rundt seg. Utenriksminister Rex Tillerson sier han er åpen for dialog med Nord-Korea. I NATO er man beroliget av Trumps mange generaler. James Mattis blir omtalt som en kanarifugl; så lenge han holder ut, kan alliansen puste trygt.

Trumps bisarre bromance med Vladimir Putin har kjølnet betraktelig av flere grunner. Trump betraktet Putin som leder av et litt mindre konsern, en hard negl, men en han kunne gjøre business med. Nå er deler av ledelsen i Trumps kampanje under etterforskning for lyssky virksomhet i Russland og mulig innblanding i presidentvalget. Trump måtte som kjent sparke etterretningssjefen Mike Flynn av samme grunn, og det spås at flere må følge etter. Forholdet til Russland er verre enn på lenge.

Det amerikanske systemet har vist seg mer robust enn mange fryktet. Trump har møtt motstand når det gjelder så å si samtlige utnevnelser og har knapt rukket å bemanne administrasjonen. Rettsapparatet viste sin uavhengighet da lokale domstoler flere ganger stoppet Trumps nye immigrasjonslover. Trump virket oppriktig forbauset over at en presidentordre kunne settes til side av en domstol.

GLEMTE SEG: Under den tradisjonelle påskeegg-rullingen i Det hvite hus, glemte Donald Trump noe viktig. Heldigvis var kona Melania der for å passe på ham. Video: AP Vis mer

Maktfordeling er nytt for ham.

Etter 100 dager er det for tidlig å si hvor dette vil ende, men mye tyder på at Trump allerede har abdisert fra rollen som høyrepopulismens fanebærer, en rolle han ble tildelt og brukte for hva den er verdt til den ikke lenger hadde noen nytte. Mørkets fyrste, ideologen Steve Bannon, lusker fortsatt rundt i korridorene, men har synlig mindre innflytelse. Han ble for kort tid siden kalt både USAs nest mektigste mann og den egentlige presidenten. Etter en rekke feilslåtte råd, ikke minst det såkalte «muslim ban», er han angivelig i unåde. Han tapte også en relativt offentlig maktkamp med svigersønn Jared Kushner. Høyresidens legendariske ankermann Bill O’Reilly har fått sparken i Fox News. Det nye regimet forvitrer kort etter at det har tatt plass i Det ovale kontor.

Det kan hende at Trump etter ti minutter innså at Bannons destruktive flerfrontkrig var ødeleggende i lengden. Og at suksessoppskriften som fikk ham valgt, ikke funker som president. Han er nok usentimental og pragmatisk, så lenge det går ut over andre enn ham selv.

Men denne innrømmelsen kjeder ham. Det var morsommere å sitte og jazze med gutta, hetse meksikanere, sjikanere kvinner og twitre hårreisende ting som fikk mediene til å gå bananas. Det var deilig å bli hyllet på folkemøter og fly tilbake til det forgylte tårnet på Fifth Avenue. Han elsket tilbedelsen, berømmelsen og statusen, men ikke jobben.

Nå må han likevel gjøre den.

I stedet for å være en revolusjonær, står Donald Trump i fare for å bli en trad konservativ businesspresident til glede for rikfolk og næringsliv, innimellom litt konvensjonell bombing og intervjuer.

Det er godt nytt for verden, tross alt. Men det er hundrevis av dager igjen for mannen å ombestemme seg på. Det tar bare ti minutter.

FOR DRØYT?: «The Simpsons» markerer Trumps 100. dag som president med en parodi. Mange føler serieskaperne treffer spikeren på hodet, mens andre kaller det «sykt» og «upassende» Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.