Donald Trump er (dypest sett) en flygeøgle

Får du ikke nok av sammenligninger mellom Donald Trump og Adolf Hitler? Denne kommentaren tar den enda lengre!

Blogg

Det virker som om liberale pressefolk er enige om at den beste måten å stoppe Donald Trump på er å sjokkere opinionen med Hitler-sammenligninger. For å være sikker på at folk våkner, trekker jeg i samme slengen inn både Ungarns statsminister og en diger flyveøgle.

Vil du vite hvordan Donald Trumps USA vil se ut, bør du ta en titt på Ungarn. Siden Viktor Orbán gjeninntok regjeringskontorene i 2010 har han omskrevet grunnloven, stengt uavhengige tv-stasjoner, bygget piggtrådgjerder langs grensene og erklært muslimsk innvandring for uønsket. Bare de siste ukene har det nyfascistiske EU-medlemmet kriminalisert hjemløshet og besluttet å reise offentlige statuer av holocausts bakmenn.

Ungarere flest virker ikke videre bekymret. Det kan se ut som om det ungarske demokratiet har trykket på pauseknappen, og i stedet danser en Kraftwerk-inspirert robotdans helt uten musikalsk akkompagnement mens resten av Europa bare står og måper. Men dette er intet nytt. Ungarn har lange og gode tradisjoner for å drite i demokratiet.

En gang i tiden var det nemlig en enda mer primitiv skikkelse som regjerte på den ungarske pusztaen. Du tror kanskje jeg sikter til den brutale kommunistlederen Mátyás Rákosi? Eller til den historiske dracula, Vlad Tepes i Transylvania? Eller til grevinne Elizabeth Báthory som badet i ungpikeblod? Eller til «Attila huneren», krigsherren som på 400-tallet plyndret hele Europa fra sitt hovedsete i Budapest?

Nei, jeg snakker selvfølgelig om Hatzegopteryx thambema, «monstervingen fra Hatzeg». Hatzegopteryx, med sine 11 meter mellom vingetuppene, var ikke bare en enorm flyveøgle. Den var muligens det største flyvende dyret som noen gang har levd på denne planeten. Med aerodynamiske vinger som utnyttet luftstrømmene maksimalt, svevde denne kolossen fra slutten av krittiden over det som i dag er Ungarn og Romania på jakt etter noe å spise. Og akkurat som Viktor Orbán ga den faen i demokratiet.

Men likhetene stopper ikke der. Paleontologene synes å enes om at gigantflyveøglen ikke beveget seg til havs, slik dens mer kjente slektning Pteranodon gjorde. Nei, jaktmarkene til Hatzegopteryx var de ungarske sletter, som den saumfarte for levende eller nylig dødt bytte. Det er ikke vanskelig å forestille seg hvilken skade et slikt rovdyr ville gjort i dagens Europa. På samme måte er de fascistiske strømningene i dagens Ungarn en trussel mot det europeiske fellesskapet.

Et av spørsmålene mange stiller seg er hvordan ungarerne kunne la dette skje? Hvordan kunne de la fremmedfrykten seire og overrekke nøkkelen til regjeringskontorene til Viktor Orbán og hans menn - og det med en absolutt majoritet?

En tilsvarende forundring har også rådet blant pterosaurforskerne. Hvordan kunne disse gigantiske fortidsøglene fly? Det er nesten umulig å forestille seg at et dyr som rager like høyt som en fullvoksen sjiraff plutselig skal kunne ta til vingene, men det var nettopp det Hatzegopteryx thambema gjorde. Lenge trodde man at de brukte de spede bakbeina til å lette, men nyere forskning har snudd denne teorien på hodet. Et lite spark med bakbeina tippet øglen forover, før de med sine muskuløse, to meter lange overarmer kastet seg opp i lufta.

Akkurat det greier verken Viktor Orbán eller Donald Trump. Men ellers er de faretruende like.