KOMMENTARER

Dypt splittet USA

Donald Trump er ikke lenger uovervinnelig

Nå skal demokratene ta ham. Trump må forberede seg på gransking.

REDNINGSMANNEN: Beto O'Rourke (D) kjempet intenst mot Ted Cruz (R) om å vinne et sete i senatet i USA, men måtte til slutt gå på scenen foran de 20 000 fremmøtte for å innrømme nederlaget. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
REDNINGSMANNEN: Beto O'Rourke (D) kjempet intenst mot Ted Cruz (R) om å vinne et sete i senatet i USA, men måtte til slutt gå på scenen foran de 20 000 fremmøtte for å innrømme nederlaget. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Et fantastisk resultat for oss, twitret Trump i natt etter at det var klart at republikanerne styrket flertallet i det amerikanske senatet. Men den korte og relativt beskjedne meldingen til ham å være, fortalte at valget også innebar sure og illevarslende nederlag.

At demokratene vant tilbake flertallet i Representantenes hus etter åtte år, var som ventet, men likevel en viktig og oppmuntrende seier foran det neste store valget. Fremgangen viste at Trump slett ikke er så uovervinnelig i flere stater og valgdistrikt som han vant klart for to år sida. Mange av demokratenes representanter representerer dessuten et nytt mangfold i Kongressen; både når det gjelder kjønn, etnisitet og legning. Progressive kandidater vant fram i stort monn.

Kometen Beto O´Rourke klarte nesten å danke ut veteranen Ted Cruz i blodrøde Texas. Det sier mye om O´Rourke, som mange allerede spår vil stille som president for demokratene om noen år, men forteller også om en befolkning i endring. Det er ikke godt nytt for republikanerne som har hvilt tungt på majoritetsbefolkningen.

I en første valgundersøkelse sier 77 prosent av velgerne at USA er blitt mer splittet de siste par åra, og nattas resultatet illustrerer på flere måter hvor dyp splittelsen er blitt under Trump. Han mobiliserte velgere på begge sider til rekordoppslutning om et mellomvalg, hvor mange av de moderate kandidatene tapte.

Men noen vil si at Trump bare utnytter en splittelse som har vært der lenge, og som stadig forsterkes; avstanden mellom progressive urbane strøk og konservative rurale distrikter. Den er tydelig også i dette valget.

Trump ble kritisert, også av sine egne, for å kjøre på med skremsler om innvandring i stedet for å fremheve den gode økonomien, men strategien ser ut til å ha lykkes i statene han besøkte i innspurten. Innvandring var, eller ble, en av de viktigste spørsmålene for velgerne, og kandidatene som adopterte Trumps kontroversielle stil og retorikk, vant fram.

Det nye senatet har ikke bare et solid republikansk flertall. Trump kan glede seg over flere svorne tilhengere blant dem, mens skeptikerne er på vei ut. Han har i praksis tatt over partiet.

Men Donald Trump mistet også grepet om noen av sine viktigste velgere i presidentvalget for to år sida; velstående hvite forstadsvelgere. Valgresultatet ser ut til å bekrefte det målinger har vist, at mange av dem har fått nok av den krasse retorikken og demagogien. Det spekuleres i at hans ufølsomme reaksjon på synagogeangrepet i innspurten av valgkampen, var dråpen for mange.

Det skal bli spennende å se om særlig hvite kvinner har sviktet Trump, slik målinger har vist. De var avgjørende for at han ble president. Kjønnsgapet er uansett markant og har sjelden vært større mellom republikanske og demokratiske velgere.

NEDERLAG: Donald Trump må forberede seg på gransking etter at demokratene fikk flertall i representantenes hus. Foto: Carlos Barria / Reuters
NEDERLAG: Donald Trump må forberede seg på gransking etter at demokratene fikk flertall i representantenes hus. Foto: Carlos Barria / Reuters Vis mer

Demokratenes flertall i representantenes hus kan bli et mareritt for Trump. Demokratenes gruppeleder, Nancy Pelosi, var i første omgang forsonende. Hun mente det viktigste var at balansen mellom de to partiene var gjenopprettet, og at Kongressen nå faktisk ville gjøre jobben sin med å ettergå presidenten, men etter åtte år i skyggenes dal, kan det bli fristende å markere seg. Under denne presidenten er det dessuten nok å ta fatt i.

Derfor spår mange at demokratene vil bruke flertallet til å sette i gang granskinger av presidenten. Det kan føre til at det amerikanske folket endelig får innsikt i Trumps selvangivelse som han i motsetning til sine forgjengere har nektet å legge fram, men Trump er nok særlig bekymret for ytterligere graving i hans forhold til Russland.

Etter at republikanerne i praksis misbrukte flertallet sitt til å ødelegge for Obama, er det heller ikke fritt for at enkelte kan la seg friste av hevntanker.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer