<div>HEIA ISRAEL: Donald Trump snudde 180 grader i sin Israel-poltikk da han talte til den jødiske lobbyorganisasjonen AIPAC i mars. Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix NTB</div>
HEIA ISRAEL: Donald Trump snudde 180 grader i sin Israel-poltikk da han talte til den jødiske lobbyorganisasjonen AIPAC i mars. Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix NTB
Vis mer

Donald Trump er på
jødisk stemmefiske

Hillary Clinton har Israel i sitt hjerte, mens den republikanske presidentkandidaten holder Israel i handa for å få så mange jødiske stemmer som mulig.

Kommentar

- Vi er amerikanske jøder som tror at Donald Trump og Mike Pence vil bli et godt team for Israel, USAs eneste demokratiske allierte i Midtøsten.

GJENNOM NETTSIDEN «Jøder for Israel» satser nå ei gruppe amerikanske jøder på å få så mange som mulig av sine egne til å stemme på Donald Trump som amerikansk president under valget i november. Initiativtakerne bruker uttalelser fra Trump og Clinton for å vise at det bare er én av dem som virkelig bryr seg om Israel; den republikanske eiendomskongen og milliardæren.

Helt slik var det ikke i vinter. I en tale til sine tilhengere 1. mars uttalte Trump at han ville være nøytral i konflikten mellom israelerne og palestinerne. Tidligere hadde han stilt spørsmålet om det var noen vits i å gi Israel milliarder av dollar i militærhjelp hvert år. Han gikk da også inn for en tostatsløsning og nektet å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

U-SVINGEN kom seinere i mars da Trump talte til den innflytelsesrike jødiske lobbyorganisasjonen American Israel Public Affairs Committee (AIPAC). Da sa han at Israel vil bli det første landet han vil besøke som president. Han gjorde det også klart at USA ville komme Israel til unnsetning dersom landet ble angrepet, han støttet jødiske bosettinger på Vestbredden, og han ville flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Det siste vil innebære at USA anerkjenner Israels okkupasjon av Øst-Jerusalem. Ingen land har ambassader i Jerusalem etter at Costa Rica og El Salvador flyttet sine til Tel Aviv for ti år siden.

HILLARY CLINTON vil ikke flytte USAs ambassade fra Tel Aviv, men hun er svært proisraelsk. Som jeg skrev i en kommentar i mai, har demokratenes presidentkandidat Israel i sitt hjerte. Helt fra hun var ung har hun vært opptatt av jødene og den jødiske staten. Men hun går også inn for forhandlinger med palestinerne og har uttalt seg negativt om de ulovlige israelske bosettingene på Vestbredden.

Nå er det altså en konkurranse mellom Trump og Clinton om å kapre de jødiske stemmene. Trump har i den siste tida latt sine jødisk-amerikanske rådgivere få stadig mer innflytelse. Dette gjelder først og fremst David M. Friedman og Jason Greenblatt. Friedman, som er advokat, har jobbet for Trump i femten år og er tippet som USAs neste Israel-ambassadør om Trump vinner valget. Han er sterkt høyreorientert og leder en vennegruppe for den jødiske bosettingen Bet-El på Vestbredden. Greenblatt har jobbet for Trump som eiendomsadvokat i nitten år og har ingen politisk erfaring. Han er ortodoks jøde og gikk på en religiøs skole i en jødisk bosetting på 1980-tallet. Der gikk han også vakt med en M16 automatrifle over skulderen, skriver det amerikanske nettstedet Forward.

DE TO er nå utnevnt som ledere for en komité som skal gi Trump råd om forholdet til Israel. Dette bør være svært betryggende for Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Så er spørsmålet hvor de jødiske stemmene havner under presidentvalget i november. Det antas at mellom 2,5 og 3 millioner amerikanske jøder vil gå til stemmeurnene. I tillegg har 300 000 israelere med dobbelt statsborgerskap anledning til å avgi stemme. Tradisjonelt har rundt 70 prosent av de jødisk-amerikanske stemmene gått til en demokratisk presidentkandidat.

FOR MANGE amerikanske jøder er det sikkerheten som står i høysetet, og der har nok Trumps mange proisraelske uttalelser, ikke minst om at han er «100 prosent for Israel», betydd en del. De som mener at okkupasjonen av Vestbredden både er naturlig og legitim, vil trolig gi sin stemme til Trump. Men det er også mange som er bekymret.

En rekke jødisk-amerikanske velgere har alltid stemt demokratisk og vil trolig gjøre det denne gangen også. En meningsmåling fra begynnelsen av juli der utvalget var lite, ga Clinton 69 prosents oppslutning, mens Trump bare fikk 19 prosentpoeng. Denne målingen ble imidlertid gjort før det republikanske landsmøtet, som var svært så proisraelsk.

MEN MULIGENS bommer Trump litt på å gå vekk fra en tostatsløsning. Selv om statsminister Netanyahu er for denne løsningen i ord, er han det ikke i handling. Men et flertall av israelerne er for, og det er også en enda større del av de amerikanske jødene.

-Hvis Trump virkelig går vekk fra tostatsløsningen, vil konsekvensene bli alvorlige. Noe slikt vil trolig føre til den palestinske selvstyremyndighetens kollaps og styrking av Hamas. Israels framtid som en jødisk og demokratisk stat vil også stå på spill, skriver Marshall J. Breger, en jødisk-amerikansk konservativ jussprofessor. Breger var en nær medarbeider av den nå avdøde president Ronald Reagan.

Hillary Clinton får trolig de fleste jødisk-amerikanske stemmene. Så er spørsmålet hvordan Donald Trump gjør seg som stemmefisker.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.