BYGGER OPP TIL HANDELSKRIG: USAs president Donald Trump. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix
BYGGER OPP TIL HANDELSKRIG: USAs president Donald Trump. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpixVis mer

Handelskrig

Donald Trump fredspriskandidat, likevel?

En reduksjon av verdenshandelen er et alternativ, kanskje det eneste realistiske, for å få redusert klimagassutslippene.

Meninger

For en måneds tid siden var det snakk om at president Trump var blitt lansert som kandidat til Nobels fredspris. Det hele kokte bort, da det viste seg at forslaget var en forfalskning. Om han nå faktisk var blitt foreslått, hva kunne tale til hans fordel?

En av de tingene som nå er storpolitikk er muligheten for handelskrig mellom USA og flere av landets handelspartnere, fremfor alt Kina. Donald Trump er han som har brakt temaet på bane, om enn indirekte.

En konsekvens av en slik handelskrig ville være reduksjon av verdenshandelen. Ingen vil produsere uten utsikt til salg, og mye produksjon vil stanse opp etter kort tid.

Produksjon avføder produkter, men også forurensning. For eksempel klimagassen CO₂. Kort sagt er en reduksjon av verdenshandelen et alternativ, kanskje det eneste realistiske, for å få redusert klimagassutslippene.

Er handelskrig akseptabel for å redde klimaet? For å redde verdensfreden? For å redde verden?

– Is Mr. Trump your man, honorable members of the Norwegian Nobel Committee?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.