Donald Trump fremmer antisemittismen

Etter Donald Trumps valgseier 8. november har jødehatet i USA skutt i været.

JØDEHAT: USA har ikke på flere tiår opplevd det samme jødehatet som nå, skriver det amerikanske forretningstidsskriftet Fortune
. Foto: NTB Scanpix<div><br></div>
JØDEHAT: USA har ikke på flere tiår opplevd det samme jødehatet som nå, skriver det amerikanske forretningstidsskriftet Fortune . Foto: NTB Scanpix

Vis mer
Kommentar

«SIEG HEIL 2016», sto det sprayet på et butikkvindu i Pennsylvania rett etter at Donald Trump var blitt valgt til USAs president. Ved siden av sto navnet Trump og et hakekors.

Nå er ikke Trump en antisemitt, han framstår som en stor tilhenger av Israel, rettere sagt av den høyreorienterte delen av Israel. Men Trump har et problem. Han frir ikke minst til den mørkeblå delen av USAs befolkning. Fra det mørkeblå er imidlertid ikke veien til det lysebrune og det enda mer brune så lang. Og i det brune segmentet befinner det seg mange antisemitter.

- USA har ikke på flere tiår opplevd det samme jødehatet som nå, skriver det amerikanske forretningstidsskriftet Fortune. Antisemittismen begynte allerede å blomstre da presidentvalgkampanjen ble innledet og økte etter hvert. Forretningsfolk, advokater og journalister var blant dem som opplevde jødehatet. Ifølge organisasjonen Anti-Defamation League ble 800 amerikansk-jødiske journalister angrepet på Twitter. Meldingene ble sporet tilbake til nynazistiske og ultranasjonalistiske leire.

ETTER USA-VALGET har jødehatet økt ytterliggere. Dagen etter Trumps valgseier fikk sjefredaktøren i Fortune, Jane Eisner, en e-post med et fotoshoppet bilde av en tysk nazisoldat som pekte med gevær mot hodet hennes. Soldaten var kledd i konsentrasjonsleiruniform.

DEBATTEN om det økte jødehatet i USA tok av da Donald Trump utpekte Stephen Bannon til strategisjef i Det hvite hus. Bannon har tidligere vært sjef for det ultrakonservative og nasjonalistiske nettstedet Breitbart News, som av mange er blitt oppfattet som antisemittisk. Opprinnelig ble Breitbart startet av en amerikansk konservativ jøde, men etter hans død har antisemitter sluppet til på Breitbarts plattform. Men nettstedet støtter den konservative Netanyahu-regjeringen i Israel og angriper amerikanske liberale jøder som de anser for å være ødeleggende for den israelske staten.

- Dette er antisemittisme i sionismens navn, sier den amerikanske statsviteren Dan Cassino til Morgenbladet. Han legger til at Beritbart støtter et aggresivt Israel for å framskynde jordas undergang. Dette er i tråd med den ekstreme kristne høyresidas tro på at den israelske staten er et redskap på veien til Jesu tilbakekomst til jorda. At jødene ifølge denne bibeltolkningen bare er av viktighet som et springbrett til herligheten ved Dommens dag, bryr ikke så mange konservative jøder eller israelere seg noe særlig om.

STATSMINISTER Benjamin Netanyahu er mest opptatt av at Trump vil begrave tostatsløsningen mellom Israel og Palestina og dermed knuse drømmen om en palestinsk stat. Den israelske utdanningsministeren Naftali Bennett skal denne uka delta på et amerikansk-jødisk møte i New York sammen med Stephen Bannon. Dette er et møte arrangert av sterkt konservative amerikanske jøder.

TRUMPS VALGSEIER har altså ikke bare ført til økt antisemittisme, men også til større splittelse både blant jøder i USA og i Israel. Liberale jøder i USA gruer seg til fire år med Trump. For liberale israelere er ikke USA lenger et attraktivt land å bosette seg i. Siste kapittel er ikke skrevet i denne saken.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.