GAMLE VENNER: Hillary Clinton kunne smile bredest etter den første av tre debatter med Donald Trump mandag kveld ved Hofstra universitet i New York.
GAMLE VENNER: Hillary Clinton kunne smile bredest etter den første av tre debatter med Donald Trump mandag kveld ved Hofstra universitet i New York.Vis mer

Donald Trump gikk rett i fella Hillary la for ham

Men spiller det egentlig noen rolle for Trump-velgerne?

Kommentar

For en gangs skyld er både ekspertene, velgerne og kommentatorene enige; Hillary Clinton vant den første av tre debatter i presidentvalget. Når selv heiagjengen i Fox News medgir at deres mann rotet seg bort, vet du at Clinton var en soleklar vinner. Det viser også seerundersøkelser.

Så hvorfor sier de samme ekspertene at nederlaget neppe skader Trumps oppslutning? Mange regner nok med at Trumps velgere har bestemt seg uansett. Jeg tror også en del er redde for å ta feil igjen om Trump og derfor ikke lenger stoler på egne vurderinger. Han er rett og slett en så uforutsigbar kandidat at selv nøkterne tallknusere river seg i håret og sier dette er den tøffeste valgkampen de noen gang har vært med å bedømme. Historiske trender og mønstre synes ikke å gjelde i dette valget.

PRESIDENTDEBATTEN: Journalist i Dag og Tid, Therese Sollien, forklarer hvorfor dette burde vært et enkelt valg å vinne for Hillary Clinton. Vis mer

Hillary Clinton vant debatten fordi hun var grundig forberedt og fulgte talepunktene uten å la seg distrahere av Trumps mange avbrytelser og utfall. Hun visste hvilken historie hun ønsket å fortelle om både Trump og seg selv. Det var gjenkjennelig, men effektivt. Åpenbart var strategien å lokke den ærekjære Trump over i forsvarsposisjon, og han gikk rett i fella fra øyeblikket hun pirket borti hans store stolthet og fremste merkevare, også som politiker; hans suksess som businessmann.

Hadde han ikke fått mye gratis gjennom arven fra faren? Og var han egentlig så rik og suksessfull som han påstår?

Trump brukte dermed altfor mye av sin taletid på å forsvare det uforsvarlige, som hans beskyldninger om at Obama er født i utlandet (jeg var den som endelig fikk ham til å legge fram fødselsattesten) til hans sexistiske utsagn om kvinner (hun fortjente det) til mistanken om at han ikke betaler særlig mye i skatt (det er fordi jeg er smart).

Han burde ha holdt seg til planen, som han klarte i cirka 20 minutter, å portrettere Hillary som en kynisk karrierepolitiker ute etter å mele sin egen kake, og seg selv som en ubesudlet redningsmann og ikke-politiker, en fornuftens stemme i et råttent system.

Det er lett å spekulere i hvorfor han ikke klarte å holde seg i skinnet lenger. Rådgiverne hans har selv skrytt av at han ikke hadde forberedt seg til debatten. Det var et stort feilgrep for en lite trenet debattant. Dermed fikk han ikke satt inn de stikkene mot Hillary som alle regnet med ville komme; Benghazi, Wall Street og Clinton Foundation ble ikke en gang nevnt. Epostene la Hillary raskt død ved å beklage, og Trump lot henne slippe unna med det.

I stedet ble vi vitne til en form for politisk improvisasjon han har dyrket i store forsamlinger, men som i en tett duell, ansikt til ansikt, fremsto usammenhengende og lite gjennomtenkt. Han ble tatt i flere løgner som har vært avdekket tidligere (som at han var mot Irak-krigen), og som han måtte ha visst ville bli imøtegått på direkten.

- DET SKULLE IKKE VÆRE MULIG: Marie Simonsen, kommentator i Dagbladet, forteller om Trump som har fornærmet nesten alle velgergrupper. Vis mer

Men Trump er tilsynelatende en så ubekymret løgner at han i sitt første intervju etter debatten nektet for at han hadde sagt at han var smart som ikke betalte skatt, et utsagn over 100 millioner mennesker hadde hørt ham si bare en time tidligere.

En slik opptreden ville ha vært ødeleggende for en normal kandidat, men for Trump er det en del av pakka. Han er ikke som alle andre; han snakker rett fra levra, som det heter. Om det ikke alltid er sant, så er han vel ikke verre enn løgnerne i Washington, Crooked Hillary og gjengen hennes. Han er en autoritær og sterk leder og de må få ta seg noen friheter. Det er slik de får ting gjort.

De neste dagene vil sikkert gjøre også noen av disse spådommene til skamme. En uke er som kjent en evighet i politikken. Men uten tvil var dette en sårt tiltrengt seier for Hillary Clinton etter en periode med dårligere målinger og økende skepsis til om hun kan vinne. Nå er hun på offensiven igjen, og tallknuseren Nate Silver tror det vil gi henne et løft også i målingene.

Hillary Clinton trenger å holde motet oppe hos egne velgere. Men det er seks uker og to debatter igjen til valget. Innen den tiden må hun også få tak i velgerne verken hun eller Trump appellerte til denne gangen, tross at debatten fant sted på et universitet. Unge velgere lot seg neppe engasjere av en debatt som i store deler handlet om fortiden og gamle synder. Det hjalp ikke at Trump mot slutten hintet til at konkurrentens ektemann hadde vært utro en gang i forrige århundre. Da var det fram med puta igjen for sofavelgerne.

Slik kan du følge valgthrilleren på dagbladet.no Vis mer