<strong>OPPGJØR:</strong> NBC-programlederen Megyn Kelly intervjuet i ettermiddag tre kvinner som sa de var blitt sextrakassert av Donald Trump, før en pressekonferanse med flere kvinner som anklaget presidenten for det samme. Foto: AP Photo/John Minchillo
OPPGJØR: NBC-programlederen Megyn Kelly intervjuet i ettermiddag tre kvinner som sa de var blitt sextrakassert av Donald Trump, før en pressekonferanse med flere kvinner som anklaget presidenten for det samme. Foto: AP Photo/John Minchillo Vis mer

KOMMENTARER

Pressekonferanse om Trumps sextrakassering

Donald Trump har alltid vært en drittsekk mot kvinner

Hadde han blitt valgt etter høstens #metoo?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Trump er et levende bevis på at #metoo-kampanjen har vært overmoden. Dessverre kom den ett år for sent. Ville amerikanerne etter denne høsten ha valgt en klåfingra kvinnemisbruker og mannssjåvinist til president? En som skryter av å trakassere og forgripe seg på kvinner?

Kanskje ikke. Nyere historie forteller at det meste preller av på Trump. Når amerikanere tåler at han egger til atomkrig på twitter, vil de vel fortsatt tåle at han uten varsel klår fremmede kvinner i skrittet. Bare fordi han har lyst.

Her burde alarmklokkene ljomet. En som ikke klarer å være i samme rom som kvinner uten å antaste dem, er ikke en gang egnet til å kjøre Uber. En som tror makt gir ham rett til å oppføre seg som en bølle, bør ikke bli verdens mektigste mann.

Det er et bittert paradoks at tida for menn som Trump er ute ganske nøyaktig ett år etter at han klarte å snike seg inn i Det hvite hus på samme vis som han alltid har drevet business; ved å lyve, jukse og rakke ned på folk.

Det hadde vært en slags rettferdighet i om kvinnene han forgrep seg mot, sørget for hans fall fra toppen. Kvinnene som sto frem på en pressekonferanse på Manhattan i ettermiddag, ber om at Kongressen gransker presidentens oppførsel. De har fæle historier, og mange av dem har han ikke en gang brydd seg med å nekte for. Mannen er skamløs.

Men det betyr ikke at han skal få dø i synden. Dette kommer til å forfølge ham i alt han gjør. Mens Kongressen er i ferd med å ta et oppgjør med ukulturen, er det selveste «grabber-in-chief» som leder landet.

Det er det grunn til å minne om igjen og igjen. Fordi det var som kjent gudfryktige republikanere og evangelister som stemte på ham, til tross for at de visste at han var et svin mot kvinner.

Det er helt akseptabelt i de kretser, og de vil gjøre det igjen, hvis ingen stopper dem.

De gjør det igjen akkurat nå i Alabama, hvor en mann anklaget av et utall kvinner for overgrep, til og med mot mindreårige, kan bli valgt inn i senatet. Skandaløse Roy Moore har selvfølgelig Trumps fulle støtte.

Dette handler om politikk, ikke om moral, sier republikanerne til sitt forsvar. At gamlingen Moore legger seg etter 14 år gamle jenter, angivelig fordi de er «rene» og «jomfruelige», ville normalt anses som kriminelt, men i denne sammenhengen mindre viktig så lenge han støtter Trumps agenda.

Heller en pervers republikaner enn Gud forby en demokrat. Og her må Gud tas bokstavelig.

Skattelette, deregulering, klimafornektelse og hvit makt er hva det handler om. Da er disse kvinnenes liv uviktig. Det har de alltid vært. Man må knuse egg for å lage omelett, som det heter.

Derfor er det heller ikke overraskende at så mange later som den gamle verdensordenen bare kan fortsette. Ikke av ren dumskap, som man enkelte ganger kan mistenke, men i en åpenlys dragkamp om makt og posisjoner.

Det som skjer nå er kanskje ikke så mye et oppgjør med Trump – den kampen synes tapt – men som med fremtidige menn som innbiller seg at de kan følge i hans fotspor. Harvey Weinstein måtte gå av, fordi han er en privatperson; Trump er reddet av at han nå jobber i det offentlige.

De vil tape til slutt. Endringer vil komme, enten de vil eller ikke. Kvinner i Kongressen sørger for det. De har fått nok og står samlet. Trumps FN-ambassadør Nikki Hayley sa i et intervju at alle kvinner som hadde historier å fortelle måtte bli hørt, også Trumps anklagere.

Det kan hende hun ønsker å få sparken, eller det er et tegn på at selv Trump er ikke immun for #metoo.

I den demokratiske leiren har den populære senatoren Al Franken måttet gå av etter avsløringer om seksuell trakassering. Han ble presset ut av fremtredende kvinner i eget parti, etter hvert også av menn i ledelsen. Enkelte hevder at dette også handlet om politikk; demokratene ville ha ryggen fri til å kritisere både Trump, Moore og det republikanske partiet for ikke å rydde opp.

Det kan hende. Men det viser i så fall vilje til å løfte #metoo øverst på den politiske agendaen.

Det som skjer er en brutal markering av at en ny grense er satt. Den nye virkeligheten har tilbakevirkende kraft i motsetning til nye lover. Selv ikke partiets presidentkandidater er unnskyldt, og det føles kanskje bittert akkurat nå for demokrater som må gi opp lovende karrierer, mens republikanerne fortsetter på den gamle måten. Enn så lenge.

Donald Trump overlever. Men det er enda en merkelig dag i hans presidentskap når 20 kvinner står frem og vitner om sextrakassering. Det kommer en film etter dette, basert på kvinnenes historier. Det kommer mer dokumentasjon. Det er ikke over.

Tidligere kunne vi i det minste si at vi ikke visste når avsløringer kom i ettertid. Med Donald Trump visste vi at han var et svin før han ble valgt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer