DONALD TRUMP: 2016 ble valgkampen da vi ble vant til at en amerikansk presidentkandidat kan si hva som helst. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DONALD TRUMP: 2016 ble valgkampen da vi ble vant til at en amerikansk presidentkandidat kan si hva som helst. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Donald Trump har endret amerikansk politikk

USA blir aldri det samme.

Kommentar

«Jeg har lyst til å slå ham i ansiktet!» Meksikanere er voldtektsmenn. Kanskje kan våpentilhengerne hindre Hillary Clinton i å utnevne høyesterettsdommere. Om jeg ikke blir nominert, vil det bli opprør i gatene.

2016 ble valgkampen da vi ble vant til at en amerikansk presidentkandidat kan si hva som helst.

Ledende republikanere har rutinemessig tatt avstand fra uttalelsene til sin egen kandidat. Men han er ikke lenger bare en realitykjendis med sin egen versjon av Versailles i toppen av tårnet som bærer hans navn. Trump overkjørte hele eliten i partiet, samlet større støtte i primærvalgene enn noen republikansk kandidat har gjort før ham og ble nominert med et overveldende flertall. Når en av to amerikanske presidentkandidater sier at han vil innføre en ny, amerikansk «jødeparagraf» og nekte muslimer adgang til riket, runger ekkoet.

Når partifellene tar avstand fra uttalelsene, tvinges de til å diskutere forslaget, som dermed blir del av en legitim politisk diskurs. Da Trump sa at han vil bygge en mur mot Mexico, handlet politiske debatter plutselig om hva en slik mur vil koste og hvorvidt den vil stoppe illegal innvandring til USA sørfra. Slik var også meningsmotstanderne med på å bygge opp rundt Trumps utsagn.

Grensene for hva man kan si er flyttet. Medienes rolle er endret. Trump har vunnet fram med populistiske uttalelser om innvandring, politikerforakt og elitestyre. Han har vekket sinte, hvite menn – historisk sett en farlig demografisk gruppe. Donald Trump har kalt motstanderen for en djevel, sagt at han vil kaste henne i fengsel om han vinner og sådd tvil om hvorvidt han vil godta valgresultatet. Om all PR var god PR ville Trump hatt rett i at valget like gjerne kunne vært avlyst, Trump har dominert nyhetsbildet fullstendig. Og gjennom bildet han har tegnet, er selve skillelinjene i amerikansk politikk blitt endret.

Mens alle tidligere presidentvalgkamper har vært et valg på høyre-/venstre-aksen, har dette valget handlet om en helt annen akse: Med den teknokratiske, politiske eliten på den ene siden, et opprør mot selve det politiske systemet på den andre. I dette bildet er det liten forskjell på en Bush og en Clinton, men all verdens forskjell mellom dem og en Trump. For tilhengerne er bildet bekreftet gjennom kritikken fra den politiske eliten og mediene selv.

Politisk retorikk på høyeste nivå har fått en helt annen betydning enn før. Sakene og følelsene som samler velgere rundt en kandidat er snudd på hodet. Ekkoet fra Donald Trump vil få betydning også for kommende nominasjoner.

De demokratiske spillereglene i verdens eneste supermakt er endret. USA blir aldri det samme.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.