Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn GraffVis mer

Jerusalem og Trump:

Donald Trump har gjort som Julius Cæsar og krysset Rubicon

Israel har fått en gavepakke fra USAs president, men det er sprengstoff i innholdet.

Kommentar

Alea iacta est (terningen er kastet), sa Julius Cæsar da han krysset elva Rubicon i år 49 f.Kr. Det ble starten på en romersk borgerkrig som varte i fem år. Å «krysse Rubicon» er gått inn i språket som en metafor for å ta et avgjørende skritt uten å kunne endre på det seinere.

Ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad har USAs president Donald Trump krysset sitt Rubicon.

En hel verden, inkludert et flertall av den amerikanske befolkningen, tar avstand fra Trumps brudd med en amerikansk politikk som har ligget fast siden 1967. Hvorfor gikk presidenten til dette dramatiske skrittet?

Det mest åpenbare er at han trengte en sak han kunne gi sine ihuga velgere og et valgløfte han kunne innfri, etter flere politiske nederlag i Kongressen, etterforskning rundt forholdet til Russland og en rekke skandaler. Han trengte også å gi sine økonomiske støttespillere noe tilbake, og her er det på sin plass å nevne mangemilliardæren Sheldon Adelson, USAs ukronede kasinokonge og nær venn av Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Adelson støttet Trumps valgkampanje med store pengebeløp, men truet i april i år med å stenge pengekrana fordi Trump ikke hadde gjort alvor av Jerusalem-løftet sitt.

Den israelske nettavisa +972 spør rett ut om det er Adelson som står bak Trumps hittil siste politiske stunt. Andre medier peker på den israelske ambassadøren Ron Dermer, den utenlandske diplomaten i Washington som har lettest tilgang til Det hvite hus. Kommentatoren Anshel Pfeffer i den israelske avisa Haaretz lurer på hvor stor innflytelse Dermer har hatt på Trumps Jerusalem-erklæring og konkluderer med at teksten tilfredsstiller statsminister Netanyahu i så stor grad at den ikke hadde vært noe bedre om den hadde vært skrevet av ambassadøren sjøl.

Mange ser også Trumps svigersønn og nære medarbeider Jared Kushners fingeravtrykk på Jeruslam-erklæringen. Kushner er satt til å sette Trumps fredsplan – som ikke er noen plan – ut i livet. Kushner skal snakke om dette temaet søndag, og man skulle jo tro at han som tilrettelegger av fred mellom israelerne og palestinerne ikke ville satt særlig pris på et utspill som til de grader tilgodeser den ene parten. Men Kushner er nok med på spillet og tenker trolig som Trump: Nå er det kontroversielle Jerusalem-spørsmålet tatt av dagsorden, så får palestinerne bare godta det. Men så enkelt er det naturligvis ikke.

Hva så med Israels tilnærming til Saudi-Arabia, en prosess der Kushner har spilt en hovedrolle? Vil Israel virkelig sette et samarbeid med saudiernes kronprins Mohammed bin Salman (MBS) på spill akkurat nå? Neppe, for israelerne trenger en mektig alliert i kampen mot Iran. Og da er spørsmålet om Saudi-Arabias reelle hersker virkelig er så kynisk at han mot bedre vitende protesterer mot Trumps Jerusalem-avgjørelse samtidig som han egentlig godtar den? I Midtøsten kan alt gå an.

Jerusalem blir ikke anerkjent internasjonalt som Israels hovedstad sjøl om Trump har bestemt at byen skal være akkurat det. Både FN og resten av det såkalte verdenssamfunnet holder seg til de eksisterende FN-resolusjonene som anser Jerusalem for å være en hovedstad både for Israel og for Palestina. Men for palestinerne har toget trolig gått.

Hva blir så konsekvensene av USAs nye Israel-politikk? Fredssamtaler blir det neppe på en god stund. Det er allerede kommet til flere sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske soldater på Vestbredden, sjøl om Palestinas president på overtid, Mahmoud Abbas, oppfordrer til fredelige demonstrasjoner. Hvor blodige protestaksjonene blir vil de kommende dager vise. Ett er sikkert: Det Trump oppnår, er å samle palestinerne i en felles kamp. For de som ønsker ytterligere tilnærming mellom Fatah på Vestbredden og Hamas i Gaza er dette en gavepakke. Noe slikt er kanskje ikke en effekt Trump hadde ønsket.

Trump har nå nærmest bedt voldelige palestinske grupper om å sette i gang en ny terrorbølge i Israel, og denne invitasjonen går også til IS og al-Qaida på et internasjonalt plan. Kanskje klarer presidenten også å få til en tilnærming mellom sjiamuslimer og sunnimuslimer en stakket stund, fordi de hellige stedene i Jerusalem betyr så mye for verdens muslimer.

Det er ikke sikkert at Trump sitter i Det hvite hus i mer enn tre år til, og byggingen av ambassaden i Jerusalem kan derfor teoretisk stanses fordi den vil ta tre-fire år. Anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad kan også i teorien stanses, men noe slikt vil bli svært vanskelig for en eventuell ny amerikansk president. Men uansett vil de politiske, mentale og fysiske skadene etter Trumps hittil verste stunt være uopprettelige. Terningen er kastet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.