KOMMENTARER

Donald Trump kan redde Netanyahu fra nederlag

Israels korrupsjonsanklagede statsminister går til ytre høyre for å bli gjenvalgt i april.

USKYLDIGHETEN SJØL: Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener han ikke har gjort noe galt. Bildet er fra et valgmøte i Ramat Gan mandag. Foto: Amir Cohen/Reuters/NTB Scanpix
USKYLDIGHETEN SJØL: Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener han ikke har gjort noe galt. Bildet er fra et valgmøte i Ramat Gan mandag. Foto: Amir Cohen/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I et intervju i Washington i mars i fjor ble Israels statsminister Benjamin Netanyahu spurt om det røde slipset han hadde på seg var en gave fra president Donald Trump – siden slipsene var helt like.

-Det vil jeg ikke svare på, for da kan jeg bli etterforsket for mulige bestikkelser, svarte Netanyahu og lo.

Nå kan ikke den israelske regjeringssjefen lenger fleipe med at lovens lange arm er ute etter å gripe fatt i ham. En måned før det israelske parlamentsvalget har riksadvokat Avichai Mandelblit gjort det klart at han etter tre års etterforskning vil ta ut tiltale mot Netanyahu i tre forskjellige korrupsjonssaker.

Den første gjelder gaver til en verdi av 2,5 millioner norske kroner fra styrtrike amerikanere, inkludert Mossad-spionen Arnon Milchan. Netanyahu og hans ekstravagante kone Sara skal blant annet ha blitt innkvartert på luksushoteller og bedrukket med rådyr sjampanje. Motytelsen var å fremme givernes interesser. Sak nummer to dreier seg om en avtale inngått mellom Netanyahu og Arnon Mozes , eieren av storavisa Yedioth Ahronoth. I bytte med positiv omtale i avisa, skulle Netanyahu gjøre alt han kunne for å svekke Yedioth Ahronoths hardeste konkurrent, avisa Israel Hayom. I den tredje saken skal Netanyahu ha lovt Israels største telekomselskap Bezeq markedsfordeler i bytte med at Netanyahu og kona fikk god omtale på nettstedet Walla, eid av selskapet.

Politiet sitter med sterke beviser, blant annet et lydopptak av Netanyahus samtale med Mozes. 9. april er det nyvalg i Israel, og Netanyahu hevder at riksadvokaten er på politisk heksejakt og bruker korrupsjonssaken for å sverte ham. Det er det ingen grunn til å tro. Men saken kan få store konsekvenser for statsministeren, som ønsker å bli gjenvalgt for femte gang, og dermed gå inn i historiens som Israels lengst regjerende.

Kampen om statsministerposten står mellom Netanyahu, hans nasjonalistiske og religiøse alliansepartnere og den fremadstormende stjerna, tidligere forsvarssjef Benny Gantz. Han har slått seg sammen med Israels tidligere finansminister Yair Lapid og dannet valgalliansen Blå og hvit, fargene i det israelske flagget.

Blå og hvit hadde en ørliten ledelse på Netanyahus parti Likud før riksadvokaten anbefalte tiltale mot Netanyahu. Meningsmålinger de siste dagene gir Blå og hvit en liten framgang, men mindre enn mange hadde spådd. Men det er de politiske implikasjonene i denne saken som er viktige.

Netanyahu vet at en del av de mer moderate israelske velgerne vil gå til Blå og hvit, og dermed har han gått så langt til høyre for å søke støtte som han kan. Tre ytterliggående partier har med Netanyahus hjelp dannet Unionen av høyrepartier. Ett av dem, Jødisk styrke, er den ideologiske etterfølgeren til den beryktede Kach-bevegelsen, ledet av den ekstremistiske rabbineren Meir Kahane. Kahane ble innvalgt i nasjonalforsamlingen Knesset i 1984, men Kach-bevegelsen ble seinere forbudt, blant annet fordi de hadde terrorister i sine rekker.

Netanyahus flørting med Jødisk styrke har vakt harme i deler av Israel. Verre for statsministeren er det at den amerikanske proisraelske lobbyorganisasjonen AIPAC for første gang går hardt ut mot Netanyahu.

-Jødisk styrke er et forkastelig rasistisk parti, heter det i en uttalelse fra AIPAC.

Donald Trump har foreløpig ikke twitret noe om Netanyahus nye forbundsfelle og vil neppe gjøre det heller. Og det er Trump Netanyahu først og fremst må satse på for å sikre seg gjenvalg. Støtte fra USA er helt avgjørende for en israelsk statsministerkandidat, og det er Netanyahus utenrikspolitiske erfaring som i siste instans vil kunne sikre ham valgseieren. I Israel er han «Mr. Security», uansett hva han måtte stå overfor av ubehagelige utfordringer.

Men hva så med Israel hvis Benny Gantz skulle bli valgvinner? Han er ingen sentrum-venstre-politiker, om noen skulle tro det. Gantz er litt mindre høyreorientert enn Netanyahu, men deler mange av hans synspunkter. Han er også en militær hauk som ikke tar på palestinerne med silkehansker.

-Vi drepte 1364 terrorister, sa daværende forsvarssjef Gantz etter Gaza-krigen i 2014, vel vitende om at mange av de drepte var sivile palestinere.

Nå står Gantz overfor et sivilt søksmål i den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag. Det kan han ta med ro. Ingen kan tvinge ham dit – statsminister eller ikke.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer